pexels-ron-lach-8455167

Vrijeme je za sezonsko čišćenje! Donosimo 5 trikova za uredan i organiziran ormar uoči ljeta!

GREEN_300_listici_sredina

Pripremite svoj ormar za ljetne mjesece

Nakon kišovitog i promjenjivog svibnja iza nas gotovo da smo zaboravili da je ljeto pred vratima, ali sunce i visoke temperature preko noći su nas natjerali da uskočimo u kratke hlače, haljine i košulje. Proteklih tjedna nosili smo baš sve - od debelih kaputa do proljetnih suknji - i nije neobično ako je i vaš ormar u ovome trenutku poprilično kaotičan.

Srećom, debelim zimskim komadima nećemo se morati vratiti još neko vrijeme i sada je pravi trenutak da organiziramo svoj ormar i ljetnu garderobu. Prema istraživanjima, prosječna osoba posjeduje 148 odjevnih predmeta, a s obzirom na to da nam odjeća nikada nije bila dostupnija ovaj broj iz godine u godinu samo raste. Upravo nas zato nimalo ne čudi da čišćenje ormara predstavlja veliki pothvat za mnoge od nas, no uz ovih pet savjeta ono bi moglo proći brže i bezbolnije nego inače.

Sve mora van!

Prije nego što počnete s razvrstavanjem, ubacivanjem i izbacivanjem komada iz vašeg ormara, izvadite svu odjeću i kako biste je mogli razgledati. To podrazumijeva izvlačenje sadržaja iz ladica, naslaganih hrpa i svega onoga što je možda skliznulo one najmračnije kutke. Sljedeći korak je čišćenje i promišljanje rasporeda, što je ključno ako ne raspolažete s mnogo prostora. Sada je pravi trenutak da u ormar dodate novi organizator ili pregradu koja će vam pomoći da vaš ormar ostane uredan.

Organizacija kroz četiri kategorije

Nakon što ste razgledali sadržaj svog ormara, podijelite ga u četiri kategorije – stvari koje nosite, komadi za hladne dane, oštećena odjeća i odjevni predmeti koji su u dobrom stanju, ali ih ne koristite. Komad koji i nakon godinu dana i dalje ima etiketu vjerojatno je promašena investicija i nepotrebno zauzima prostor u vašem ormaru. Isto vrijedi i za hirovite “ulove” sa sniženja koje ste obukli samo jednom, no i dalje su u odličnom stanju. Takve predmete odvojite u posebnu hrpu i razmislite o doniranju.

Ljetni komadi u prvom planu

Zimsku i izvansezonsku odjeću pospremite u vrećice ili torbe i smjestite u drugi prostor za skladištenje ili barem visoke police vašeg ormara kako ne bi oduzimala prostor vašoj svakodnevnoj garderobi. U prvi plan posložite komade koje trenutačno nosite, uz dodatak ljetnih komada čije vrijeme tek dolazi. Napravite selekciju i unutar svoje ljetne garderobe ako je dosad bila izvan ormara te razmislite o novim komadima kojima trebate nadopuniti svoju garderobu za nadolazeće mjesece.

Sezonsko čišćenje ormara

Ne odgađajte popravke

Ako u ormaru imate delikatne komade kojima je potrebno kemijsko čišćenje i, primjerice, oštećene predmete koje morate odnijeti krojaču ili postolaru, pokušajte to sve obaviti u istome danu. U suprotnom, vaše bi se organiziranje ormara moglo otegnuti u nedogled. Također, ako ste uočili odjeću koju ne nosite jer je nepopravljivo oštećena i neupotrebljiva, pomirite se s činjenicom da ćete je morati baciti jer takvi komadi nisu prikladni za doniranje.

Donirajte!

Za kraj, riješite se odjeće koja je u dobrom stanju, ali je ne nosite, na ekološki prihvatljiv način. Wear & Share program online modne trgovine Answear korisnicima nudi mogućnost besplatnog slanja odjeće, koju više ne nose, s ciljem adekvatnog zbrinjavanja. Što ukratko znači da možete donirati odjeću iz udobnosti svoga doma – dostavljač će pokupiti vaše komade bez novčane naknade!

Također, ako odlučite ovim kanalom donirati odjeću pomoći ćete radu udruge Argonauta jer su sredstva prikupljena Wear & Share programom namijenjena projektu ozelenjavanja javnih površina sadnicama stabala. Prve sadnice bit će posađene na otoku Murteru, a cilj je širiti područje djelovanja na područja pogođena požarima.

*sadržaj nastao u suradnji online modnom trgovinom Answear

 

PHOTOS BY: Instagram, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.