Donesite staru odjeću na Greencajt festival i podržite pošumljavanje hrvatske obale

GREEN_300_listici_sredina

Sve detalje podijelila nam je Sandra Gašparić

Sjećate se vremena kada su modni giganti izbacivali po dvije kolekcije godišnje? Danas ih je najmanje pet. To sa sobom povlači brojne probleme i ostavlja velik utjecaj na okoliš. Naime, modna je industrija jedna od najvećih zagađivača na svijetu! Štoviše, neki ju znanstvenici smještaju na visoko drugo mjesto, bok uz bok industriji fosilnih goriva. No, postoje pojedinci koji tu igru žele promijeniti. Među njima je i Answear.

Izmjenom potrošačkih obaveza i trendova, stalnom promocijom brze mode i snažnim uvozom odjeće diljem svijeta, ostaju ogromne posljedice na planet.
Zbog toga nekolicina predvodnika u modnoj industriji stavlja naglasak na kvalitetu, uz stalno podsjećanje svojih kupaca na održivu kupnju i zeleniji način razmišljanja uopće.

Među njima je i online modna trgovina Answear, koja je pokrenula inicijativu pod nazivom Wear&Share kako bi potaknula ponovnu upotrebu i recikliranje odjeće. Riječ je o popularnom europskom brendu koji je, osim u Hrvatskoj, prisutan u još 10 zemalja, a poseban je po svojoj ponudi renomiranih modnih marki, odgovornom poslovanju, ekspresnoj dostavi unutar 48 sati te besplatnom povratu.

Kako su ‘promijenili igru’?

Zvuči potpuno jednostavno, ali je u kontekstu modne industrije poprilično inovativan potez – svu odjeću koju više ne želite nositi, spakirajte i besplatno pošaljite Answearu. Sudjelovanjem u ovoj inicijativi izravno možete doprinijeti sadnji stabala i pošumljavanju Hrvatske, koje će provesti Argonauta, udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja. Pri tome, svaka će se pristigla pošiljka vagati, jer će pošumljavanje biti vezano uz težinu zaprimljene stare odjeće. Drugim riječima, što više odjeće stigne na recikliranje, to će više novih stabala Argonauta zasaditi.

Donesite odjeću na Greencajt

Cijeli proces poprilično je jednostavan – potrebno je registrirati se, zapakirati odjeću i naručiti kurirsku službu koja će besplatno preuzeti paket.
No, ako ste 24. i 25. svibnja na najvećem festivalu održivosti u regiji – Greencajtu, to ćete moći odraditi uživo. Naime, u sklopu najvećeg festivala ovakvog tipa u ovom dijelu Europe,a u suradnji s Answearom, osiguran je kutak za reciklažu odjeće. Svi posjetitelji moći će donijeti čistu i opranu odjeću koju više ne nose te na licu mjesta dobiti vaučer za kupnju na Answear.hr-u.

Dakle, samo na Greencajtu građani imaju mogućnost odjeću donijeti i fizički, za što će dobiti voucher s popustom.

Tim povodom razgovarali smo s Answeareovom Country managericom za područje Hrvatske i Slovenije, Sandrom Gašparić.

Koliko odjeće je moguće donijeti po osobi na Greencajt festival i što posjetitelji time konkretno ostvaruju?

Posjetitelji nisu ograničeni u broju artikala ili kilaži odjeće koju će donijeti na Greecajt festival, jer što više kilograma odjeće skupimo, više ćemo stabala zasaditi.  Answearov Wear&Share projekt nastao je s idejom da potakne ljude na recikliranje i ponovnu upotrebu odjeće. Ponovna upotreba odjeće racionalniji je i ekološki prihvatljiviji odabir od bacanja. Sudjelovanjem u inicijativi Wear&Share sudionici izravno potiču sadnju novih stabala, što utječe na poboljšanje kvalitete zraka, a time i na kvalitetu života svih nas.

Postoje tri načina na koje će se odjeća iskoristiti, ali prema kojim kriterijima i na koji način sortirate odjeću koju vam pošalju kupci? Odnosno kako odlučujete što će se donirati u zemlje slabijeg imovinskog stanja, a što ide u daljnju reciklažu?

Tako je, postoje tri načina iskorištavanja odjeće koju prikupimo. Prvi način je recikliranje tekstila, što znači da će se od odjeće izrađivati primjerice krpe za čišćenje ili visokokvalitetni papir. Drugi način je sekundarno tržište, odnosno prodaja odjeće u gradovima i državama čiji su stanovnici manje imućni i ne mogu si priuštiti kupnju nove odjeće.

Treći je način ponovna upotreba, gdje će se oporabljena vlakna iz stare odjeće koristiti za proizvodnju zvučno izolacijskih i izolacijskih materijala u automobilskoj industriji. Donirana odjeća koja je i dalje u jako dobrom stanju koristi se za prodaju u zemlje slabijeg imovinskog stanja, a odjeća slabije kvalitete, što podrazumijeva vidljivo promijenjene boje ili teksturu zbog pranja i nošenje, ide dalje na recikliranje.

Prikupljena sredstva koristit će se za pošumljavanje područja. Na koja ste se područja prvenstveno fokusirali i zašto?

Answearov partner u ovom projektu je udruga Argonauta, udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja, s otoka Murtera. Budući da je udruga prvenstveno nastala da bi brinula o zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja, iako se s godinama interes i djelovanje udruge proširilo na regionalnu razinu, odlučili smo prikupljena sredstva od Wear&Share projekta donirati upravo za pošumljavanje Murterskog područja. Zbog brojnih požara na otoku, kao i nedostatka raslinja, postoji velika potreba za pošumljavanjem te smo se upravo zato odlučili za to područje, ali svakako planiramo širiti djelovanje i na ostala područja u Dalmaciji.

Stoga, prokopajte ormare, sigurni smo da imate odjeće koju više ne nosite. Donesite ju na Greencajt – jedne vaše stare traperice mogu biti novo stablo u Dalmaciji!

 

 

PHOTOS BY: Instagram, PR, Marko Gregurić, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.