Vollebak-Island-6_Renderings-by-MIR_Credit-to-Vollebak-889x730

Vodimo vas na ugljično neutralni otok: Sve zgrade napravljene su od morske trave, zemlje ili konoplje

GREEN_300_listici_sredina

Najbolji pimjer održive arhitekture

Svaka soba u ovim građevinama napravljena je od različitog materijala. Neke su sobe izrađene od lokalnog kamena ili naslaganih morskih algi, a druge su pak napravljene od konoplje, zbijene zemlje ili staklene opeke.

Ovaj otok je nevjerojatan primjer kako se priroda može iskoristiti, ali ne i uništiti. Ugljično je neutralan, a zgrade na otoku izgrađene su od prirodnih materijala. Za njihovu izradu korištena je kombinacija betona od konoplje, 3D tiskani beton te morska trava!

Smješten u blizini kopna Nove Škotske u Kanadi, Vollebak je trenutno na prodaju, a na tržište ga stavlja jadan je od najvećih svjetskih posrednika likovne i dekorativne umjetnosti, nakita i kolekcionarstva, tvrtka Sotheby’s.

‘Zemljane i drvene kuće’

Jedna od najpoznatijih građevina na otoku je tzv. Earth House (Zemljana kuća), koja se zapravo sastoji od devet međusobno povezanih zgrada.

Popularan je i Wood House (Drvena kuća), vrtni apartman blizu istočne obale. Energija vjetra, geotermalna i solarna energija koriste se za napajanje zgrada na otoku, koje su također ugljično neutralne.

Svaka soba u ovim građevinama napravljena je od različitog materijala. Naime, neke su sobe izrađene od lokalnog kamena ili naslaganih morskih algi, a druge su pak napravljene od konoplje, zbijene zemlje ili staklene opeke.

Primjerice, Earth House je u potpunosti napravljena od slame. Sastoji se od zajedničkih prostorija za okupljanje, uključujući vikinško ognjište. Tu je i kupaonica inspirirana japanskom arhitekturom, a kada je napravljena od komada stijene s tog područja. Posjetitelji su često najviše oduševljeni sobom za promatranje zvijezda, kao i prostorom za meditaciju.

Zeleni krovovi i staklenici za povrće

Sva hrana na otoku se uzgaja u stakleniku koji je napravljen od staklene opeke. Zgrade također imaju zelene krovove kako bi se smanjilo otjecanje oborinskih voda i osiguralo stanište za biljke.

Otok Vollebak prvi je takve vrste, projekt velikih razmjera koji pokazuje da ljudi mogu živjeti u skladu s prirodnim svijetom. Sve su zgrade ovdje dizajnirane kako bi se uklopile u prirodni svijet oko sebe i pružile nevjerojatan pogled na taj svijet iznutra.

PHOTOS BY: Vollebak / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.