c75cb3ea93e670f54eeee192f5e7de58

Najviši drveni hotel na svijetu: Napravljen od bora i smreke

GREEN_300_listici_sredina

Održiva arhitektura

Proizvodnja betona diljem svijeta odgovorna je za devet posto industrijske potrošnje vode svake godine. Studije su pokazale da jedan metar kubni unakrsno laminiranog drveta veže za sebe oko jedne tone CO2.

Otvoren je najveći drveni hotel na svijetu. Potpuno je održiv, a arhitektura je inspirirana ljepotom sjeverne Švedske, gdje je i smješten. Simboličnog imena “Wood”,  smjestio se u gradu Skellefteåu, a u potpunosti je izgrađen od autohtonih vrsta drveta – bora i smreke. Broji 205 soba, a cijena noćenja kreću se oko 150 eura.

Iako se na prvu, zbog sječe stabala, može učiniti drugačije, ova je vrsta arhitekture puno održivija od one klasične. Naime, izgradnja u kojoj se koristi beton i armatura stvara 38 posto globalnih emisija CO2. Osim toga, proizvodnja betona diljem svijeta odgovorna je za devet posto industrijske potrošnje vode svake godine. Studije su pokazale da jedan metar kubni unakrsno laminiranog drveta veže za sebe oko jedne tone CO2. Usporedbe radi, beton emitira 150 kg, dok čelik 1,85 tona CO2.

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu otkrili su da zgrada, izgrađena u potpunosti od drveta, koristi 26,5 posto manje energije od betonske zgrade. Kako bi industrija građevine smanjila štetni utjecaj na okoliš, do 2050. godine , izravne emisije CO2 iz zgrada trebale bi pasti za 50 posto unutar jednog desetljeća. Procjene su to Međunarodne agencije za energiju.

Arhitektura hotela Wood nalazi se na granici inovacije i prirode, a svojim posjetiteljima nudi i tri restorana, bar na krovu hotela, panoramski pogled na Skellefteåu, koji je u posljednjih nekoliko godina postao epicentar zelene tehnologije.

 

PHOTOS BY: Wood Hotel, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.