sergio-garcia-mTHftXuwPjk-unsplash

Spoj povijesti i budućnosti: Prijestolnica antičke kulture dobiva prvi ugljično neutralni muzej

GREEN_300_listici_sredina

Ovo nije još jedan muzej grčkim bogovima

Mjesto nekadašnje akademije gdje je stolovao Platon, grčke vlasti otvaraju najposebniji muzej do sad. Atena naime, dobiva ugljično neutralni muzej koji će osim povijesti, biti prilagođen i današnjem vremenu u kojem živimo. U moru plave boje Grčke, zeleno se stavlja na prvo mjesto.

U prijestolnici bogova i antičke kulture, Ateni gradi se jedan sasvim poseban muzej. Uz bogatstvo grada kao takvog, ovog je puta u u obzir uzet i ekološki segment. Naime, Grčka dobiva svoj prvi 100% ekološki osviješten muzej.

Platonova akademija vrelo održivog muzeja

Muzej će biti napravljen na mjestu gdje je u antičko doba bila Platonova akademija. Dizajn i projekt koji je pobijedio na natječaju zadržava neke od ideja otvorenog plana akademije, uključujući zelenilo i javne prostore. Osim toga, u muzeju bi se nalazili jedinstveni artefakti iskopani tijekom rada u gradu u proteklim desetljećima i materijali pronađeni u razvoju gradskog metroa. Prema službenom priopćenju, njihov broj je oko 300.000 komada koji trenutno nisu izloženi.

Gradu ne treba još jedan u nizu (samo) muzeja

Gradski dužnosnici za tamošnje medije objašnjavaju da je cilj projekta odražavati duh lokacije, Platonovu akademiju. U tom bi smislu arhitektonsko rješenje muzeja moralo biti otvoreno i dugoročno održivo. Nova muzejska zgrada prema dizajnu bit će otvorenog modela jer će četiri krila zatvarati trg. Nadalje, projekt će sadržavati otvoreni amfiteatar sa 500 sjedećih mjesta, priključen na zgrade. Svi izgrađeni dijelovi bi se pak trebali uklopiti u lokalne zelene površine kako bi piknik i odlazak u muzej mogli biti dio istog putovanja.

Prema gradonačelniku Atene Kostasu Bakoyiannisu, gradu ne treba još jedan muzej tvrđave, već bi se trebao otvoriti za javnost i biti klimatski neutralan bez ugljičnog otiska. Muzej bi također bio međunarodno središte za razvoj znanstvenih i umjetničkih aktivnosti, ističući bezvremensku metropolitansku ulogu Atene, od antike do danas. “Ovo je veliki dan za Grčku. Na projektu smo dugo radili. Osjećamo određeni optimizam jer se danas rađa nešto novo, nešto puno nade. U arheološkom nalazištu Platonove akademije, prošlost i budućnost će koegzistirati”, zaključio je atenski čelnik Bakoyiannis.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.