vlak
vlak

Vlakom na more: HŽ povezao obalu i kontinent, putovanja traju barem 12 sati

GREEN_300_listici_sredina

Ču ču

Putovanja traju duže, ali su komfornija i ekološki održivija.

Hrvatske željeznice su objavile da su prošlog vikenda s vozom počeli vlakovi koji povezuju kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom.

Radi se o noćnim putničkim vlakovima koji sada voze udvije linije, za razliku od prošlogodišnjeg voznog reda, koji je imao samo jednu liniju.

Vlakovi svakodnevno voze i od kontinenta prema moru i obrnuto, i to na relacijama od Vukovara preko Vinkovaca, Siska i Zagreba do Splita te od Osijeka preko Bjelovara i Zagreba do Splita. Može se putovati i prema Šibeniku, uz presjedanje u Perkoviću.

Dolazak od početne do krajnje destinacije traje oko 12, a nekada i više sati. Ako iz Vukovara krenete u 16.49 sati, u Split ćete doći u 6.56 idućeg dana. Ako, pak, iz Splita krenete u 22.18, u Osijek dolazite idućeg dana u 12.04 sati.

Aktualni popusti

Iako su putovanja duga, ona su sigurno komfornija od putovanja automobilom ili autobusom. Putnici mogu kupiti kartu za spavaći, vagon s ležajima il isa sjedalima. Mogu prevesti svoje bicikle, a vlak iz smjera Viknovaca ima i restoran. Uz to, prijevoz vlakom je za okoliš jedno od idealnijih rješenja.

Cijene karata prema obalnim destinacijama snižene su 40%. Ako se karte kupuju online tu je i dodatni popust od 5%. Svi putnici trebaju rezervirati mjesto u vlaku. U slučaju da putnik putuje u vagonu za spavanje ili vagonu s ležajima, uz cijenu karte dodatno se naplaćuje korištenje postelje ili ležaja.

Djeca i učenici prevoze se besplatno sukladno pilot-projektu besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH.

Također, redovni studenti mogu po cijeni mjesečne karte od 9,95 EUR (74,97 kn) neograničeno putovati vlakom na području RH sukladno pilot-projektu povoljnijeg prijevoza redovnih studenata.

Uz to, i stanovnici pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na svim relacijama unutar RH.

Ljudi vole vlakove

Tijekom prošle turističke sezone u sezonskim vlakovima prevezeno je oko 90 tisuća putnika u unutarnjem i 180 tisuća u međunarodnom prijevozu, odnosno ukupno oko 270.000 putnika.

Više informacija putnici mogu pronaći na internetskoj stranici HŽPP-a. Također, i ove ljetne sezone voze međunarodni sezonski vlakovi iz Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.