dupina
dupina

Vidjeli ste dupina, kita ili tuljana? Prijavite to u ovu aplikaciju i pomozite znanstvenicima

GREEN_300_listici_sredina

Korisni alat

Sve i ako niste često na moru, ova aplikacija može biti iznimno korisna ako vas zanimaju more i njegovi stanovnici. Ona je i svojevrsna enciklopedija u kojoj imate fotografije i informacije o sredozemnim sisavcima.

Vijest o kitovima ulješurama koji su jučer viđeni kod Korčule, a potom krenuli prema sjeveru, odjeknula je u medijima i u znanstvenoj zajednici.

Kako smo pisali, ulješure su se kroz povijest više puta na Jadranu nasukale, zbog čega je znanstvenicima važno pratiti njihovo kretanje. Iako je tim stručnjaka jučer plovio uz skupinu ovih kitova, kad je pala noć, oni su otišli s terena. Isto tako, kitovi odlaze u dubine, zbog čega ih ljudi jednostavno ne mogu konstantno imati ‘na oku’.

Aplikacija za sve

Zbog svega toga je iznimno važno da građani dojave Institutu Plavi svijet ako vide ove životinje, kako bi se barem otprilike znalo gdje se one kreću i kako bi spasioci bili spremni ukoliko životinjama bude potrebna pomoć. Svi mi, ukoliko vidimo morske sisavce, možemo to javiti Institutu Plavi svijet telefonski ili mailom, no komunikacija je moguća i preko besplatne aplikacije Marine Ranger, koja će sve morske entuzijaste i profesionalce dodatno educirati o morskim sisavcima, a koristeći ju ćete doprinijeti i znanstvenim istraživanjima i očuvanju Sredozemlja i Jadrana.

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i sastoji se od nekoliko glavnih značajki. Ona najvažnija je opcija prijave sisavaca koje ste vidjeli na moru. To ide vrlo lako, ispunjavanjem formulara koji vas traži osnovne informacije poput toga koliko ste jedinki vidjeli, gdje i u kojem stanju. Poželjno je i da uz informacije priložite fotografiju ili videozapis.

Dodatni plus: edukacija

Možete čak i sudjelovati u konkretnim znanstvenim misijama; recimo, trenutno je u tijeku potraga za dvama samotnim običnim dupinima koji se kreću oko Raba i u Riječkom zalijevu.

Sve i ako niste često na moru, ova aplikacija može biti iznimno korisna ako vas zanimaju more i njegovi stanovnici. Ona je i svojevrsna enciklopedija u kojoj imate fotografije i informacije o sredozemnim sisavcima. Osim toga, možete lako pratiti što objavljuju drugi korisnici i uživati u divnim prizorima s Jadrana.

PHOTOS BY: Marine Ranger / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.