kitovi nas

(VIDEO) Orke ponovno napale jedrilicu: “Njihova je igra trajala oko 45 minuta, morao sam pozvati pomoć”, kaže iskusni skiper

GREEN_300_listici_sredina

Ovo nije doživio

Nedavno je zabilježen još jedan napad kitova ubojica na jedrilicu, a riječ je o skupini od pet orka koje su uništile kormilo i trup plovila. Skiper je morao pozvati pomoć jer nije mogao dalje nastaviti plovidbu.

Nedavno se dogodio još jedan slučaj napada orki na jedrilicu, a za Daily Mail svoju je priču ispričao iskusni skiper, 70-godišnji Phepe Philoucer iz Prtugala.

Skupina od pet orka počela je pratiti njegovu jedrilicu dok je plovila uz obalu Cape Vincenta u Portugalu, a on je bio prisiljen uputiti poziv u pomoć kada su kitovi počeli napadati njegov brod.

Dva kita počela su otkidati dijelove njegove jedrilice pa su uspjela rastaviti kormilu, kako kaže, za minute. Rekao je da je čuo kako je puknuo trup jedrilice, a smatra kako kitovi nisu htjeli potopiti jedrilici jer bi tada bili agresivniji. Napad nab rod trajao je oko 45 minuta, čak i dok ga je vukao brod za spašavanje.

Umirovljeni mornar, na jedrilici je plovio tri mjeseca, a kaže kako nešto slično nikad nije doživio u svome dugogodišnjem mornarskom stažu.

Znanstvenici vjeruju da se mlade orke samo igraju dok udaraju u brodove, a ovakvo ponašanje primjećuje se među ovim kitovima od 2020. godine.

Iskusni morepolovac je još izjavio za Daily Mail kako inače koristi aplokaciju aplikaciju Orca Atlantica koja govori o susretima s kitovima na području Gibraltara, ali da nije bilo nikakvih dojava. “Nakon što sam napustio Lagos, a prije nego što sam stigao do Cape St. Vincenta, zaustavio sam se u Sagresu da provjerim najnovije vijesti na aplikaciji. Toga dana orke nisu bile viđene pa sam nastavio, ali nažalost nisam imao sreće.”

PHOTOS BY: Unsplash/Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.