dmitry-osipenko-un38FMPknV0-unsplash

VIDEO Posada broda naletjela na izrazito rijedak prizor: Okupljanje čak tisuću kitova

GREEN_300_listici_sredina

Po prvi put nakon sto godina

Iako je okupljanje kitova u velikom broju dobra vijest, postoji zabrinutost za njihov opstanak. Naime, udari brodova, uplitanje u ribolovnu opremu, usputni ulov i lov na rakove, predstavljaju opasnost ovim čudesnim životinjama.

Putnici na brodu National Geographic Endurance svjedočili su čudesnom prizoru okupljanja stotina kitova u blizini otoka Coronation u siječnju prošle godine. Najveće je to okupljanje u posljednjih sto godina otkako je industrijski kitolov ovu vrstu gotovo doveo do istrebljenja.

Snimke i fotografije kitova kasnije su pregledali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, utvrdivši da je bilo negdje između 830 i 1153 kitova perajara te nekoliko grbavih i plavih kitova, koji su se okupili ondje kako bi se nahranili. Sjajne su to brojke budući da je u prethodnom najvećem zabilježenom okupljanju bilo tek 300 jedinki kitova perajara.

Teže oko 80 tona, a drugi su po veličini iza plavih kitova. Kroz godine ih je drastično ugrozio kitolov, smanjivši populaciju za gotovo 98 posto. Međunarodna unija za očuvanje prirode navodi ovu vrstu kao osjetljivu na izumiranje, iako se broj povećava, navodi National Geographic.

Nove prijetnje 

Iako su ovo dobre vijesti, istraživač National Geographica, Matthew Savoc, zabrinut je zbog novih prijetnji kitovima. Naime, udari brodova, uplitanje u ribolovnu opremu, usputni ulov i lov na rakove, opasnost su ovim čudesnim životinjama.

Kako tvrdi Helena Herr, ekologinja za morske sisavce u Centru za prirodoslovlje Sveučilišta u Hamburgu, kitovi se često okupljaju uz otok Coronation jer su njegove okolne vode bogate antarktičkim krilom.

Ovi sićušni rakovi čine osnovu hranidbene mreže u Južnom oceanu. No, ljudi ih također izlovljavaju svake godine i to stotine tisuća tona iz Južnog oceana za upotrebu u dodacima prehrani i hrani za ribu iz uzgoja. Zbog toga je ushićenje putnika na brodu koji su ugledali kitove vrlo brzo splasnulo.

Sukobi s industrijom krila 

Naime, u neposrednoj blizini okupljanja kitova, ugledali su i koće. “Postoje pravila da se ribolov krila ne smije provoditi u neposrednoj blizini kitova ili drugih životinja koje se hrane. Ova nam je studija pokazala da se barem četiri plovila ne pridržavaju ovog pravila”, kazala je Herr.

Znanstvenici stoga upozoravaju da će s porastom broja kitova porasti i sukobi s industrijom ribolova krila – osim ako se ne poduzmu dodatne mjere. Kako tvrdi Savoca, način na koji ćemo upravljati ribolovom na ove rakove na Antarktiku tijekom sljedećeg desetljeća, odredit će hoće li okupljanja poput ovog postati uobičajena ili samo slučajnost.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.