neretva-bijela

VIDEO Neretva pobijelila: ‘Ovo je ekološka katastrofa. Ribe iskaču jer nema kisika’

GREEN_300_listici_sredina

Krivac je hidroelektrana?

Iz ekoloških organizacija traže izlazak inspekcije na teren, ali i hitnu reakcija vlasti.

U dijelu toka na području Bosne i Hercegovine Neretva je potpuno pobijelila. Pokazuje to snimka koju je objavila Međunarodna inicijativa za zaštitu rijeka “Spasimo plavo srce Europe”.

Tvrde da je to rezultat intenziviranja radova na izgradnji hidroelektrane Ulog na gornjem toku Neretve.

“Kao rezultat intenziviranja radova na izgradnji hidroelektrane Ulog na gornjem toku Neretve, u više navrata došlo je do pomora ribe na dionici od nekoliko kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve, život u rijeci je stao”, stoji u opisu uz snimku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu kazao je za Klix.ba da sve izgleda kao “ekološka katastrofa”.

Potrebna hitna reakcija

“Nedavno sam bio na terenu i Centar za životnu sredinu je objavio fotografije s lica mjesta koje se nalazi blizu mjesta Ulog gdje se gradi hidroelektrana. Evidentno je jedno ogromno zamućenje gdje je voda kompletno bijela. Radi li se o aditivima s gradilišta, cementnim bazama… Alarmirali smo inspekciju da izađe na teren i utvrdi što je. Posljedice se mogu osjetiti i do Bjelimića i Glavatičeva”, istaknuo je Topić.

Dodao je da “ribe iskaču iz vode zbog nedostatka kisika” te da je potreban izlazak inspekcije na teren, ali i hitna reakcija vlasti.

PHOTOS BY: Screenshot, Facebook, Centar za životnu sredinu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.