višegrad

Ekološka katastrofa godinama nam je u susjedstvu, nitko ne rješava problem: ‘Ovo je sramota’

GREEN_300_listici_sredina

Potresne fotografije

Veliki ekološki problem i dalje je aktivan u susjednoj Bosni i Hercegovini. Plutajuća deponija na gornjem Višegradskom jezeru već godinama nije sanirana, a fotografije izazivaju zgražanje diljem regije.

Stručnjaci rješenje ovog problema u Višegradu vide u dislokaciji svih odlagališta na obalama rijeka, odnosno relokaciju gradskih deponija koje izravno ugrožavaju jezero. Za čišćenje ovog otpada trošak je gotovo 50.000 maraka, odnosno oko 25 tisuća eura, a riječ je o procesu za koji se ne može reći kad će se završiti ni koliko će trajati. Kako je za N1 rekao Dejan Furtula iz Eko Centar Višegrad, prošle su godine radnici radili na tome šest mjeseci, a smeće je stalno dolazilo s novim kišama.

Iako ovaj problem najviše utječe na ljude koji žive u neposrednoj blizini, za vrijeme velikih kiša, zbog podzemnih voda, problem utječe praktički na sve nas.

“Posebno je veliki problem kada padaju ogromne količine kiše i kada su velike poplave. Te količine pređu i 10.000 kubičnih metara. Debljina i sloj ovog otpada je više od pola metra. Osim plastike i frižidera, veliki problem predstavljaju stabla koja se jako teško vade iz vode”, objasnio je Furtula. Prije dvije godine imali su kontakt s njemačkom tvrtkom koja je poslala specijalizirani brod, ali on nije mogao odraditi posao kako treba, zato jezero i dalje izgleda katastrofalno, dodao je.

“Radnici sigurno više od šest mjeseci rade na uklanjanju smeća jer ono stalno dolazi. Veliki problem je da ovo sve završi na odlagalištu u Višegradu. Imamo problem i s našim otpadom, i to odlagalište nije dovoljno da podmiri potrebe našeg grada, a kamoli s nekoliko općina s gornjeg sliva Drine”, rekao je Furtula.

‘Ovo je sramota’ 

Pozvani su i da budu dio projekta Europske unije zajedno sa deset zemalja i nadaju se da će projekt biti usvojen. “On se odnosi na dvogodišnje istraživanje, zagađenja vode i uzoraka plastike, odakle sve dolazi. Na kraju se nadamo da ćemo dobiti i neku opremu, možda kamione ili čamce”, dodao je.

Kako je ovo problem međunarodne suradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, niti jedna strana nije pokazala previše interesa da se problem riješi. Postavljene su tek tzv. lončanice na rijeci Lim.

“Smatram da svaka općina treba postaviti na svom teritoriju lončanicu, jer Općina Višegrad ne treba tretirati otpad iz drugih općina. Smatram da je to neko rješenje za početak”, objasnio je Furtula. Kao sigurno rješenje naveo je dislokaciju svih odlagališta na obalama rijeka.

Točnije, prema njegovom je mišljenju potrebna regionalno odlagalište poput onog Duboko, koja ispunjava potrebe za 400.000 stanovnika.
“Sramota je da kažemo da se ovaj problem ne može riješiti. Treba donijeti neki ozbiljan plan i krenuti u rješenje ovog problema”, naglasio je Furtula.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.