Fig-01-866x1024

FOTO U Neretvi pronašli novu vrsta insekta!

GREEN_300_listici_sredina

Dobio ime po mjestu pronalaska

Riječ je o vrsti koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve te na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana.

Otkrivena je nova životinjska vrsta na području Neretve. Riječ je o insektu iz reda dvokrilaca (Diptera), koji je prema mjestu pronalaska nazvan Baeoura neretvaensis, objavio je Centar za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini.

Rezultat je to prošlogodišnjeg istraživanja u kojemu je sudjelovalo 50 znanstvenika koji su na tom području otkrili više od 1300 životinjskih vrsta. Među njima je osam za znanost novih vrsta, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka službena potvrda.

Uglavnom na Mediteranu 

“To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana”, rekla je profesorica Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Zagrebu, Marija Ivković, koja je bila dio tima znanstvenika.

Istaknula je pritom da je ova vrsta uglavnom prisutna na području Mediterana.

Vladimir Topić, koordinator u Centru za životnu sredinu, izrazio je očekivanje kako će zbog bioraznolikosti te iznimne čistoće vode vlasti u susjednoj BiH proglasiti gornji tok rijeke Neretve zaštićenim staništem.

“Živi svijet, flora, fauna i fungia planete Zemlje čine našu planetu živom. Zato čuvajmo svaku vrstu, i novu i staru, čuvajmo i zaštitimo planetu svaki dan”, poručili su iz Centra za životnu sredinu u BiH, neprofitne, nevladine i nestranačke organizacije profesionalaca i aktivista posvećenih zaštiti i unaprjeđenju životne sredine.

PHOTOS BY: Centar za životnu sredinu BiH / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.