naslovna kit

Stvorenja koja prikazuju moć prirode: Snimka kita koji izranja iz morskih dubina ostavit će vas bez daha

GREEN_300_listici_sredina

Život u moru

Kitovi spadaju među najveće sisavce na Zemlji. Najveći kit je plavi kit, dok je kit perajar drugi po veličini, a može narasti do 25 metara u dužinu.

Prizor veličanstvenog kita perajara, kako izranja iz morskih dubina, doista je predivan. Riječ je, naime, o drugoj najvećoj životinji na planetu Zemlji, a može se vidjeti u oceanima diljem svijeta. Nije ga teško uočiti, jer na leđima ima kukastu peraju, koja mu prekriva gotovo dvije trećine leđa.

Njihova tijela su elegantna i aerodinamična, a glava im je u obliku slova “V”. Karakteristični su po bijelome trbuhu, dok im je ostali dio tijela crne ili tamnosmeđe boje. Zanimljivost je što svaki kit ima različito raspoređene boje pa je samim time i svaki pojedinačno raspoznatljiv. Ovi tipovi teže između 40 i 80 tona, a mogu narasti do čak 25 metara i živjeti do 90 godina.

Ovi nježni divovi hrane se sićušnim stvorenjima koja se zovu kril, kao i malim ribama (kao što je haringa) i lignjama. Da bi bili zdravi i u dobroj formi, potrebno im je do dvije tone hrane svaki dan!

PHOTOS BY: Screenshot YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.