pexels-cottonbro-5446292

Vaučerima za popravke građani Beča ostvaruju popuste i smanjuju emisiju CO2

GREEN_300_listici_sredina

Za sve vrste popravaka

Novi ciklus bečke inicijative, kojom se od rujna 2020. nastoji potaknuti građane da popravljaju stvari umjesto da ih bacaju i kupuju nove, bio je vrlo uspješan, a u Beču planiraju nastaviti s njezinim provođenjem.

Ne jenjava interes stanovnika Beča da pokvarenim predmetima daju novi život, istaknuo je član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky izrazivši zadovoljstvo uspješnom inicijativom glavnog grada Austrije kojom se od rujna 2020. nastoji smanjiti otpad i potaknuti građane da popravljaju stvari umjesto da ih bacaju i kupuju nove. Grad Beč tada je uveo takozvane vaučere za popravke koje građani mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno za do najviše 100 eura. Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, bez obzira na to radi li se o kućanskim aparatima, elektroničkim uređajima, sportskim spravama ili pak namještaju i odjeći, a mogu se iskoristiti u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke. U inicijativi trenutačno sudjeluje više od 90 servisa diljem grada.

Inicijativa služi kao potpora servisima u ovim teškim vremenima, a zbog velikog interesa stvaraju se nova radna mjesta. No ona pridonosi i očuvanju okoliša. Dosad je popravljeno više od 33.000 raznih uređaja i predmeta, čime je emisija ugljikovog dioksida smanjena za više od 800 tona. Taj će se broj još povećati jer se već preuzeti vaučeri mogu iskoristiti sve do datuma isteka valjanosti. Nakon korištenja vaučera građani mogu ispuniti upitnik o zadovoljstvu kvalitetom i trajanjem popravka te dobivenim savjetima. Čak 95 % korisnika izjavilo je da je vrlo zadovoljno uslugom popravka, a zadovoljno je bilo njih 4 %.

Za treći ciklus ove inicijative, koji je započeo u studenom ove godine, na raspolaganju je stajalo ukupno 570.000 eura. Budući da su iskorištena sva sredstva za taj ciklus, on je završen, no u Beču planiraju nastaviti s provođenjem ove uspješne i popularne akcije kroz nove cikluse do 2023. A o inovativnosti inicijative svjedoči činjenica da je projekt nominiran za nagradu „Innovation in politics” kao jedan od deset najboljih projekata diljem Europe u kategoriji zaštite okoliša. Europski stručni žiri svake godine dodjeljuje ovu nagradu projektima koji predstavljaju inovativna rješenja za izazove današnjice. Model vaučera za popravke trenutačno se razrađuje na razini Austrije te bi se trebao uvesti u cijeloj zemlji, a koncept projekta već je preuzet u američkom gradu Portlandu gdje je pokrenut program sufinanciranja popravaka.

Aktualne podatke o popravljenim uređajima i emisiji CO2 možete pronaći na sljedećoj stranici: https://mein.wien.gv.at/wienerreparaturbon/#/.

Izvor: www.eurocommpr.at

PHOTOS BY: Press, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.