lg2

Uzgojite svoje povrće na stolu, doslovno!

GREEN_300_listici_sredina

"Vaza" koja će vam uzgojiti tikvice, jagode i origano

Uzgajanje vlastitih namirnica pomaže u spašavanju našeg planeta. Srećom, ne treba nam farma, poljoprivredno zemljište ili sati okopavanja da bi u tome uspjeli. Zahvaljujući inovaciji poznate američke glumice koja će vas oduševiti. I funkcionalošću i izgledom!

Što biste rekli na činjenicu da je za uzgojiti svoju salatu ili začinsko bilje potrebno samo 4 koraka? I to u toplini svog doma. Bez vrta, sadnje, odlaska na farmu i savjeta poljoprivrednika.

Farmstand genijalni je uređaj koji će vas oduševiti i uzgojiti vaše omiljeno povrće!

Lettuce Grow osnovali su glumica Zooey Deschanel i Jacob Pechenik iz The Farm Project. Njihov primarni proizvod je Farmstand — okomiti vrt koji se može koristiti bilo gdje unutar ili izvan vašeg doma. Samostojeća farma branda Lettuce Grow dostupna je u 5 veličina. Jednom kad izaberete svoj uređaj, možete napraviti izbor od više od 200 povrća, voća i začinskog bilja. Potom ćete dobiti uputstva kako u samo 5 minuta tjedno brinuti o svojim sadnicama, a za 3 tjedna vaši su proizvodi spremni za borbu za svježe, zdrave obroke.

Farmstand koristi hidroponski sustav vrtlarstva, što znači da nema tla. Umjesto toga, sadnice se sade u mahune napravljene od prirodnih vlakana, a njihovo korijenje se hrani mješavinom vode i hranjivih tvari koja se pumpa kroz jedinicu. Iako na tržištu postoji nekoliko hidroponskih sustava za vrtlarstvo, Farmstand je poznat po tome što je jedan od najjednostavnijih za korištenje, jer uključuje sve što vam je potrebno za početak, uključujući stalak, hranjive tvari, svjetla, sadnice i jednostavne upute.

Osnovna jedinica ima 2 reda u koje stane po 6 biljaka, za ukupno 12 biljaka. Moguće je kupiti do 4 dodatna reda za svoj stalak, što omogućuje uzgoj čak 36 biljaka.

Osim uređaja, na njihovoj se stranici može kupiti više od 200 vrsta biljaka koje su vrlo prikladne za hidroponski uzgoj.

Od začinskog bilja, to su kadulja, kopar, origano i korijander te od cvijeća viole i neveni. Što se povrća i voća tiče, mogu se uzgojiti cherry rajčice, paprike, jagode, tikvice, celer i patlidžan te zelena salata, kupus, špinat i blitva od listanog povrća. Veliki i teški proizvodi poput bundeve ili dinje, nisu prikladni za ove veličinu farme. Osim toga, korjenasto povrće i gomolji – poput batata, repe, luka i mrkve – nisu dobra opcija za hidroponsko vrtlarstvo, jer zahtijevaju puno zemlje da bi njihovo korijenje moglo rasti.

Ova inovacija domaću i zdravu hranu čini tako lako dostupnom (i vrlo lako uzgojivom). Hidroponski vrtovi omogućavaju vam uzgoj vlastite hrane – u zatvorenom ili na otvorenom – bez obzira gdje živite, čineći uživanje u lokalno uzgojenom povrću, voću i začinskom bilju lakšim nego ikad. Također, koriste manje vode od tradicionalnog vrtlarstva. Budući da voda kontinuirano kruži kroz hidroponske vrtove, oni troše znatno manje vode od tradicionalnih vrtova te se nakon početnog punjenja treba dodati tek 9-10 litara vode svakih nekoliko tjedana.

Biljke u hidroponskim sustavima rastu brže od svojih tradicionalno uzgojenih kolega, što omogućuje više žetve u kraćim razdobljima. Svakako, najveća je prednost što ovu inovaciju možete koristiti tijekom cijele godine odnosno u bilo koje godišnje doba uživati u omiljenim biljkama.Unutarnji hidroponski vrtovi sa svjetlima za uzgoj mogu se koristiti tijekom cijele godine, što omogućava uzgoj proizvoda u zatvorenom prostoru usred zime.

Nažalost, samostojeći vrtovi ovog branda zasada se prodaju samo u Americi, ali ne brinite, jer planiraju širenje van granica SAD-a!

 

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook Lettuce Grow / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.