Klimatske promjene uskoro bi mogle utjecati na okus piva, pokazuje novo istraživanje. Kvaliteta hmelja, ključnog sastojka piva, mogla bi se promijeniti zbog klimatskih promjena, što će utjecati na okus, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature.
Prognozira se da će europske regije koje proizvode pivo do 2050. godine doživjeti do 18 % smanjenje prinosa tradicionalnih aroma hmeljeva i do 31 % smanjenje kiselina u hmelju koje su ključne za gorčinu, pokazalo je istraživanje. Kultivacija visokokvalitetnih aroma hmeljeva ograničena je na određeni broj regija s odgovarajućim klimatskim uvjetima, što predstavlja rizik da bi proizvodnja mogla biti pogođena rastućim globalnim temperaturama.
Klimatske promjene utječu na ključni sastojak – hmelj
Istraživači su koristili podatke o prinosima hmelja i udjelu alfa kiselina u razdoblju od 1971. do 2018. iz 90 % europskih regija uzgoja hmelja u Njemačkoj, Češkoj i Sloveniji. Rezultati pokazuju da će se, uzrokovano rastućim temperaturama, smanjiti prinosi hmelja i udio alfa kiselina između 4 % i 18 % te 20 % i 31 %, respektivno, do 2050. godine.
Hmelj je biljka koja se koristi u proizvodnji piva radi svojih aromatičnih i gorčih svojstava. Dodaje jedinstveni okus i aromu pivu, a također služi kao konzervans i pomaže u produženju trajanja piva. Hmelj je ključan sastojak koji doprinosi raznolikosti i kvaliteti okusa piva.
Očekuje se da će najveći padovi biti u južnim regijama uzgoja hmelja, poput Tettnanga u južnoj Njemačkoj i Celja u Sloveniji. Kvaliteta ječma također opada u mnogim istim regijama, no poljoprivrednici se lako mogu prilagoditi pomicanjem uzgoja ječma na veće nadmorske visine.
Međutim, hmelj treba dozrijevati nakon ljetnog solsticija, ne može izbjeći povećanje intenziteta ljetne topline, što predstavlja izazov.
Istraživanje naglašava potrebu prilagodbe tradicionalnih metoda uzgoja hmelja kako bi se suzbili negativni učinci klimatskih promjena i nastavila proizvodnja kvalitetnog piva.
Poljoprivrednici prilagođavaju svoje metode uzgoja, poput premještanja farmi u područja s obilnijim oborinama i implementacije sustava za navodnjavanje, kako bi poboljšali prinose. Međutim, autori istraživanja ističu da će za očekivani pad biti potrebna daljnja ulaganja te preporučuju proširenje uzgojnih površina za aromatični hmelj za 20%.