annie-spratt-oOEz7c7V3gk-unsplash

Upoznajte galeba Marka, lika edukativnih priča koji djecu upoznaje s nacionalnim parkovima

GREEN_300_listici_sredina

Bogatstvo mašte i znanja za najmlađe

Najmlađi uvijek najviše znanja upijaju kroz edukativnu igru i zanimljivi sadržaj. Jedan od njih su svakako i slikovnice autorice Martine Markov koja je svoje stručno znanje o prirodi i moru pretočila u najljepše priče o galebu Marku kroz koje djeca uče o domaćim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Kada spojite ljubav prema pisanju, maštanju i stručno znanje, onda dobijete najljepše edukativne priče koje najmlađe čitatelje odvode u svijet gdje upoznaju naše nacionalne parkove i parkove prirode. Iza njih stoji Šibenčanka Martina Markov, doktorica znanosti koja nakon završetka studija biologije na zagrebačkom PMF-u odlazi živjeti na otok Murter gdje se malo pomalo njezina ljubav prema prirodi i moru pretočila u priče. “Sad već davne 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je, spletom okolnosti, uskrsne praznike provela u mom domu, a koju je moj sin, tada petogodišnjak, nazvao Leonardo, u meni se “dogodila” spisateljica. Tada je nastala moja prva priča, Priča o Leonardu, nedugo zatim druga i treća priča, Bepo i Kantica i Leonardo i prijatelji. Iako me pisanje i tada ispunjavalo, ono je bilo samo hobi. Kao doktorica prirodnih znanosti, kreativno pisanje sam zamijenila onim stručnim i znanstvenim, a ljubav prema moru i Kornatima njegovala kao biologinja u Javnoj ustanovi Nacionalni park Kornati sve do 2019. godine kada je želja za slobodom i kreativnim izražavanjem pobijedila sigurnost i monotoniju”, istaknula je autorica koja je u želji da zajednici pokloni dio sebe, osnovala i udrugu Argonauta s kojom je pokrenula prve projekte usmjerene zaštiti prirode i okoliša na otoku Murteru i na Kornatima.

Glavni lik Martininih priča je galeb Marko, i kako kaže spisateljica, riječ je o druželjubivom, pustolovnom i znatiželjnom protagonistu koji čitatelje upoznaje s našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Galeb Marko zasad ima svojih 12 zelenih priča, a uz to Martina je napisala i serijal Čudesni svijet Kornatskog otočja. “Kornatsko otočje i dalje zauzima posebno mjesto u mom srcu i kreativnom izražavanju. Beskrajno je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu. Biti spisateljica za djecu je najljepši posao koji sam mogla poželjeti. Divan je osjećaj “biti galeb Marko i morska kornjača Leonardo”, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti i sve to prenositi upravo djeci”, zaključuje Martina čije su priče dobile pozitivno stučno mišljenje i od strane Agenije za odgoj i obrazovanje.

PHOTOS BY: ecuedomedia.eu, Marin Rakić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.