micheile-dot-com-7FQ43S_z6Mo-unsplash

Unatoč novim oznakama za med, prevaranti i dalje proizvode lažni. Potrebne su bolje metode testiranja

GREEN_300_listici_sredina

Sve sofisticiranije metode prevare

Čini se kako nove oznake za med nisu dovoljne da bi se time odmakli od prevaranata, jer načini patvorenja meda sve sofisticiraniji. Europarlamentarka Biljana Borzan ističe kako se njima neće stati na kraj muljažama već su potrebne i izmjene EU direktiva koje trebaju uvesti i nove metode testiranja.

Zastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju “Od polja do stola”, pozdravila je najavljene izmjene EU pravila za označavanje meda za koje se izborila u Europskom parlamentu. No, Borzan je pismeno upozorila Europsku komisiju kako sama izmjena oznaka neće biti dovoljna da zaštiti europske pčelare i potrošače od patvorenog i nekvalitetnog meda.

“Sretna sam što će u ožujku konačno biti predstavljen novi sustav označavanja meda, Ruža Tomašić i ja smo se za to žestoko borile tijekom glasanja o strategiji “Od polja do stola”. Sadašnji sustav, odnosno oznaka “mješavina EU/ne-EU meda”, se godinama zloupotrebljava kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med, no borit ću se da to bude prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. U suprotnom će opet biti prostora za muljažu“, upozorila je Borzan.

Prevaranti uspješno zaobilaze kontrole

Hrvatska europarlamentarka je u dopisu Komisiju također upozorila kako se izmjene EU direktive o medu trebaju iskoristiti da se dopune pravila o inspekcijskom nadzoru i analizama, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda i uspješno nalaze načine da zaobiđu kontrole.

“Novom direktivom treba zabraniti takozvani “ultrafiltrirani med”, u kojem praktički nema peludi. Trebalo bi obuhvatiti i proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva te kineski med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem, jer se time uništava okus i blagotvorna svojstva meda. Nadalje, EU se pri Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO mora suprotstaviti lobiranju Kine da se olabavi definicija pojma “med”, jer bi se time otvorio put još većem uvozu proizvoda loše kvalitete. To će biti moji prioriteti tijekom rada na novoj direktivi”, najavila je Borzan.

Najviše se vara na medu, mesu, eko hrani i maslinovom ulju

Nedavno objavljeni rezultati o inspekcijskom nadzoru u Hrvatskoj su pokazali kako je med među proizvodima koji se najviše patvore, odnosno kojima se zavarava potrošače. “Fascinantno je kako to u potpunosti odgovara percepciji građana. Naime, proljetos sam napravila veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem sa pitala građane što misle s kojim ih se proizvodima najviše vara. Proizvod kojeg je odabralo najviše građana je med, njih više od polovice! Nakon toga idu meso, eko hrana i maslinovo ulje, što također uvelike odgovara izvještaju inspekcije. To govori da građane možeš pokušati zavarati, no prevariti ne. Dok god sam u Europskom parlamentu, borit ću se protiv tih lovaca u mutnom”, kazala je hrvatska europarlamentarka.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.