national-cancer-institute-uVnRa6mOLOM-unsplash

Otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane: “Omogućit će nam da se bavimo problemom patvorenosti”

GREEN_300_listici_sredina

Iznimno važno za domaće gospodarstvo i poljoprivredu

Hrvatska je dobila svoj Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. Novootvoreni centar višegodišnji je projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a njime će se kontrolirati sva ona hrana za koju se sumnja da je patvorena, počev od meda, maslinovog ulja i sira.

Ako ste se ikad pitali što to točno unosimo u svoj organizam, je li povrće koje jedemo uvozno ili zaista domaće kako piše na deklaraciji kao i je li med koji smo kupili patvorina ili stvarni med, sve to sada će se provjeravati u novootvorenom Centru za sigurnost i kvalitetu hrane u Zagrebu. Otvorenjem Centra okrunjen je četverogodišnji projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sam projekt sufinanciran je od strane Europske unije, preko Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 90 milijuna kuna. Centar predstavlja izniman iskorak za Republiku Hrvatsku te pokazuje jasnu viziju i usmjerenost ka utvrđivanju sigurnosti i kvalitete hrane, kao i utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te utjecaja na zdravlje potrošača.

“Ovim događanjem obilježavamo početak novog razdoblja za naše znanstvenike, kao i realizaciju ovog višegodišnjeg, iznimno vrijednog projekta. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji Centra koji će značajno unaprijediti analitičke i istraživačke kapacitete ovog vrijednog Zavoda te dati dostojnu infrastrukturu svim našim znanstvenicima koji su se itekako dokazali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnim okvirima. Htjela bih istaknuti i kako je Ministarstvo poljoprivrede skromno doprinijelo ostvarenju ovoga projekta financiranjem pripremnih aktivnosti u 2016. i 2017. godini. Za nas u Ministarstvu ovo je vrlo važna infrastruktura koja itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta „jednog zdravlja“ – zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ekološke poljoprivrede, naše nove oznake koja je notificirana od strane Komisije „Dokazana kvaliteta“ te drugih“, istaknula je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućit će dodatno poticanje domaćih OPG-ova iz cijele zemlje te potvrditi njihovu kvalitetu, ali i lakši plasman proizvoda na tržište kao izvorno hrvatskog, provjerene kvalitete i sastojaka. Ovaj projekt predstavlja konkretan korak za osiguravanje kvalitetnijeg života građana, kako na području grada Zagreba, tako i na području cijele Hrvatske te istovremeno iskazuje svoj lokalni i nacionalni karakter, ali i ujedinjuje domaće proizvođače i stručnjake u zajedničkoj misiji osiguravanja maksimalne kvalitete svih namirnica koje stižu s hrvatskih farmi, polja i vrtova na naše i inozemne stolove.

“Projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad. Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa. Ovaj je projekt izrazito važan za naše gospodarstvo i za naše proizvođače jer ćemo njime utvrditi sastav tla i kvalitetu njihovih proizvoda, što će uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje našim OPG-ovima. Također, ovaj Centar omogućit će nam i da se dublje bavimo problemom patvorenosti hrane, zbog sve većeg tržišta i njegovih sve većih zahtjeva“, zaključio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.

PHOTOS BY: stampar.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.