bianca-ackermann-ZHOmQ_0X6QQ-unsplash

Goranski medun dobio zaštićeni naziv u EU!

GREEN_300_listici_sredina

39. hrvatski proizvod zaštićenog naziva

Goranski medun je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije. Naziv proizvoda time je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.

Komisija je odobrila dodavanje meda Goranski medun u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Med Goranski medun proizvodi se u regijama Gorskog kotara, Ogulina i Plaškog na granici između hrvatskih planinskih lanaca i Jadrana. Posebnost Goranskog meduna je u tome što se proizvodi od medljike, a ne nektara. Medljika je slatka eksudacija koja se, pod povoljnim uvjetima, pojavljuje uglavnom na četinjačama.

Medljikovac ima karakteristična svojstva koja ga u mnogim pogledima razlikuju od cvjetnih medova: ima visok udio minerala i obično se kristalizira brže od nekih drugih sorti meda. Goranski medun kao posebna kategorija medljike jedan je od najpopularnijih hrvatskih medova te je zbog svojih specifičnih svojstava postao jedna od najpoznatijih „žigova” Gorskog kotara i doline Ogulin i Plaški, gdje se naziva posebnim izrazom „medun”.

Dugogodišnja pčelarska proizvodnja na području Gorskog kotara rezultat je praktičnih znanja i vještina stanovnika koji su se pčelarstvom u ovom području bavili stoljećima. “Postupak zaštite naziva pokrenula je Udruga proizvođača meduna, a EU znak zaštićene oznake koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda”, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naziv Goranski medun dodat će se na popis 1609 poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji koji nose zaštićenu oznaku izvornosti. Hrvatska sada ima 39 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.

PHOTOS BY: Unsplash; Europska komisija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.