national-cancer-institute-_gAE02nLoWs-unsplash

Umirovljeni profesor (70) izumio stroj koji plastične vrećice pretvara u gorivo. Već se koristi u nekoliko gradova

GREEN_300_listici_sredina

Dobio Medalju časti od japanskog Ministarstva okoliša

Japanski izumitelj osmislio je inovativni stroj koji može reciklirati plastične vrećice u posebnu vrstu ulja, odnosno naftnog derivata. Akinori Ito (70) stvorio je uređaj za recikliranje koji prerađuje plastični otpad u upotrebljivo gorivo.

Itov stroj usitnjava plastične vrećice u sitne pahuljice, a zatim ih topi na visokoj temperaturi, proizvodeći tekuću sirovinu sličnu nafti. Nekonvencionalna metoda recikliranja ima za cilj smanjiti količinu otpada uz ostvarenje prihoda za lokalne zajednice.

“Ne želim da ovu opremu koriste samo velike tvrtke. Želim da se koristi u malim gradovima i selima,” kazao je Ito-

Njegova kompaktna jedinica za recikliranje dugačka je oko četiri, a široka 2,5 metra s različitim kontrolnim stanicama. U sjeckalicu se može staviti do 1 kilogram plastičnih vrećica na sat.

Usitnjena plastika se zatim stavlja u peć, otapajući materijal na temperaturama do 430 stupnjeva Celzijevih. Intenzivna toplina tako razgrađuje ugljikovodike i reciklira plastične vrećice u naftu, prenosi The Civil Engineer.

Mogu se proizvesti različite vrste loživog ulja ovisno o temperaturi i korištenim komponentama. Viša toplina proizvodi lakša ulja slična dizelu ili benzinu. Nafta se potom može prodavati kupcima kao reciklirani naftni derivat.

Veliko zagađenje plastikom

Inače, u Japanu se godišnje proizvede više od devet milijuna tona plastičnog otpada, ali od toga se reciklira samo 22%, pokazuju statistike koje je objavila japanska vlada.

Nakon testiranja različitih metoda, umirovljeni inženjer elektronike uveo je tehniku vruće peći pod tlakom za recikliranje plastičnih vrećica u ulje.

“Nisam očekivao da će ulje napravljeno od plastičnih vrećica biti tako dobre kvalitete kada sam ga prvi put proizveo”, rekao je Ito.

“Kvaliteta je dovoljno visoka da se može prodati potrošačima.”

Nekoliko japanskih općina već je instaliralo Itov izum za preradu plastičnih folija, vrećica, omota i drugog otpada koje je teško reciklirati u ulje.

Izazovi 

Grad Akita procjenjuje da može pretvoriti nekoliko stotina kilograma plastičnog otpada dnevno u naftu u vrijednosti od gotovo 500 dolara. Neke skupine izvještavaju o proizvodnji preko 80 litara ulja dnevno!

No, u cijelom ovom planu izazov je povećati koncept recikliranja. Naime, u manjim mjestima teško je prikupiti dovoljne količine plastike. Osim toga, problem je i uklanjanje tinte i naljepnica s plastičnih vrećica, a sustavi također zahtijevaju održavanje tehničke opreme.

Ipak, pristaše vjeruju da Itov izum predstavlja važan izlaz za smanjenje gomilanja plastike koja se ne može reciklirati u Japanu i drugim zemljama. Za svoju inovaciju, Ito je 2018. godine dobio Medalju časti od japanskog Ministarstva okoliša.

PHOTOS BY: The Civil Engineer, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.