Student izumio solarne panele izrađene od otpada i osvojio prestižnu nagradu

Ostaci hrane pretvoreni u energiju

Svakim danom sve više postajemo svjesni problema koji prijete našem okolišu, učimo kako uobičajeni izvori energije nisu održivi te kakvu ulogu ima otpad koji stvaramo. Kada smo saznali da je jedna osoba osmislila kako pozitivno djelovati na oba problema u isto vrijeme, bili smo oduševljeni...

Student inženjerstva, Filipinac Carvey Ehren Maigue, otkrio je kako iskoristiti otpadne usjeve za generiranje čiste energije i napravio prve solarne panele napravljene od otpada. Za ovu inovaciju Maigue je proglašen prvim svjetskim dobitnikom James Dyson nagrade za održivost, koju je dobio za svoj sustav AuReus.

Razlika između AuReus sustava i tradicionalnih solarnih panela je ta što tradicionalni paneli rade samo u jasnim uvjetima i moraju se izravno okrenuti prema suncu jer se oslanjaju na vidljivu svjetlost. Prozirni AuReus materijal je u stanju prikupiti snagu iz nevidljivih UV zraka koje prolaze kroz oblake. Kao rezultat toga, ovaj sustav je u stanju proizvoditi energiju oko 50% vremena (prema preliminarnim ispitivanjima), u usporedbi sa standardnim solarnim pločama koje proizvode energiju 15 do 22% vremena. Ako se AuReus nanese na prozore i fasade kao jedna vrsta fluorescentnog pokrivača, u tom slučaju može hvatati UV zrake koje se odbijaju od kolnika i okolne arhitekture, pretvarajući cijele zgrade u vertikalne solarne farme što će onda i maksimizirati količinu energije koja se može generirati.

Kako funkcionira?

AuReus je ime dobio po polarnoj svjetlosti i nadahnut je fizikom koja pokreće sjeverno svjetlo. Luminescentne čestice u atmosferi apsorbiraju čestice visoke energije poput ultraljubičastih ili gama zraka, prije nego što ih razgrade i ponovno emitiraju kao vidljivu svjetlost. Slično tome, Maigueov sustav koristi luminiscentne čestice dobivene iz otpadnih poljoprivrednih usjeva. Da bi se bioluminiscentne čestice izvukle iz određenog voća i povrća, Maigue prolazi kroz postupak drobljenja i vađenja njihovih sokova, koji se zatim filtriraju, destiliraju ili natapaju. Čestice se suspendiraju u smoli prije nego što se rezultirajuća podloga ulije u oblogu i stegne na zidove ili uglavi između dvije ploče prozora s dvostrukim ostakljenjem. Te čestice pretvaraju ultraljubičastu svjetlost u vidljivu svjetlost koja se reflektira do samih rubova ploče.

Svjetlo se oslanja na unutarnju refleksiju materijala kako bi se samoispravilo i usmjerilo prema rubu zračenja, te se to može kontrolirati pomoću posebnih uzoraka laserskog nagrizanja. Tada se ta vidljiva svjetlost može uhvatiti i pretvoriti u električnu energiju nizom pravilnih fotonaponskih ćelija, poput onih koje se nalaze u redovitim solarnim pločama, a koje obrubljuju vanjsku stranu obloge. Uz pomoć integriranih regulacijskih krugova, ta se električna energija može ili pohraniti ili odmah upotrijebiti. Na taj se način može izravno koristiti samostalno ili se može povezati u grupe kako bi se dobio veći učinak. Također se može lako integrirati u postojeće solarne fotonaponske sustave jer je njegova električna snaga prikladna i za takve sustave.

Odakle dolazi otpad?

Korišteni usjevi potječu od lokalnih poljoprivrednika koji su pogođeni ozbiljnim vremenskim poremećajima uzrokovanim klimatskim promjenama. Otprilike četvrtina ljudi na Filipinima oslanja se na poljoprivredni sektor za zapošljavanje, ali zbog globalnog zatopljenja, industriju pogađaju sve češći i ekstremniji vremenski uvjeti. Prenamjenom nekih usjeva koji su trunuli na poljima, Maigue koristi neiskorišteni tok otpada i daje poljoprivrednicima način da monetiziraju svoj izgubljeni prinos.

Ovaj inženjer je za cilj imao stvoriti rješenje okrenuto prema budućnosti u obliku obnovljive energije i istovremeno integrirati rješenje za stvaranje vrijednosti za poljoprivrednike koji su pogođeni učincima klimatskih promjena. Na taj način želi pokazati ljudima da je prilagođavanje održivom načinu života i rada budućnost kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena, te da je to nešto što može koristiti i sadašnjoj i budućim generacijama. Maigue doduše ne staje na ovome, već planira pretvoriti AuReusovu podlogu u niti kako bi oblikovao tkanine i zakrivljene ploče koje će se pričvrstiti na vozila i zrakoplove. Ovakvi izumi i postignuća su nešto što nam zaista daje nadu u bolju budućnost i pronalazak još inovativnih rješenja za dobrobit planete.

PHOTOS BY: The James Dyson Award / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.