FB-for-GCP_04-2048x1365

FOTO Dizajner od otpada radi genijalne stolove: ‘Kad kora, lišće i zemlja postanu stol…’

GREEN_300_listici_sredina

'Htio sam pronaći vrijednost u šumi'

Japanski dizajner izradio je stol, stolce te vješalicu za odjeću. Pri predstavljanju je istaknuo da se svaki komad namještaja može reciklirati i tako ponovno postati ova prirodna sirovina.

Od materijala koji često završavaju kao otpad, japanski dizajner Yuma Kano kreirao je ukrasni materijal ForestBank. Riječ je o mješavini nastaloj od otpadnog drveta, lišća, sjemenki, zemlje i kore, koje je Kano povezao s akrilnom smolom na bazi vode, bez organskih otapala ili hlapljivih organskih spojeva .

Kano kaže da je ideja iza projekta bila pronaći vrijednost ne samo u drvetu, već u cijeloj šumi.

“U japanskoj šumskoj industriji ovi mali komadići drveta su otpadni materijal. Htio sam ponovno upotrijebiti otpad”, rekao je za Dezeen, ističući pritom da tehnika koju je izumio stvara materijal s uzorcima koji variraju ovisno o kutu i dubini reza u njemu, kao i o tome koji su sastojci bili kombinirani.

Sve ovisi o sirovini 

“Pomiješano zeleno lišće mijenja se u narančasto i smeđe kako se godišnja doba mijenjaju. Osim toga, može se umiješati i zemlja sa šumskoga tla koja će dodati smeđe i crne tonove“, objasnio je dizajner, koji je napravio kolekciju namještaja od ovog posebnog materijala.

Šume ne moraju biti jedini izvor

Izradio je stol, stolce te vješalicu za odjeću. Pri predstavljanju je istaknuo da se svaki komad namještaja može reciklirati i tako ponovno postati ForestBank sirovina.

“Materijal može pokazati jedinstvenost svakog malog komada drveta”, rekao je Kano.

Ovaj materijal se može oblikovati uobičajenim metodama obrade drva i primijeniti u raznim područjima poput namještaja i interijera. Osim toga, šume ne moraju biti njegov jedini izvor. Može se izraditi od otpada orezanog drveća u parkovima ili vrtovima te od drvenog otpada iz studija za obradu drveta kako bi se stvorili originalni uzorci koji pričaju jedinstvenu priču.

PHOTOS BY: yumakano.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.