raphael-wild-KG2xrjS6Im4-unsplash
PHOTO BY: Ilustracija / Sva prava pridržana.

Potpuno luda priča: Čovjek je 30 godina meteorit koristio kao stoper za vrata, a njegova vrijednost je…

GREEN_300_listici_sredina

Potpuno slučajno zaradio bogatstvo

Razlog zašto meteorit toliko dugo nije bio otkriven leži u činjenici da se godinama koristio kao stoper za stara vrata. Slučajno ga je učio David Mazurek, čovjek iz Grand Rapidsa, koji je odlučio kupiti posjed. Tek 30 godina kasnije odlučio je kontaktirati znanstvenicu Sirbescu.

Jedan od najvećih meteorita ikad zabilježenih u Michiganu privukao je pažnju stručnjaka tek više od 80 godina nakon otkrića.

Kamen iz svemira ležao je gotovo nekoliko desetljeća kao stoper od desetak kilograma prije nego što ga je znanstvena zajednica prepoznala.

“Odmah sam mogla reći da je nešto posebno. To je najvrjedniji primjerak koji sam ikada držala u životu, novčano i znanstveno”, kazala je ranije Mona Sirbescu, geologinja sa Sveučilišta Central Michigan (CMU), nakon istraživanja.

Razlog zašto meteorit toliko dugo nije bio otkriven leži u činjenici da se godinama koristio kao stoper za stara vrata. Slučajno ga je učio David Mazurek, čovjek iz Grand Rapidsa, koji je odlučio kupiti posjed. Tek 30 godina kasnije odlučio je kontaktirati znanstvenicu Sirbescu, prenosi Science Alert.

Spektakularan kamen

Za nju je to bio redovit zahtjev tijekom cijele njezine karijere, ali obično bez uzbudljivih ishoda.

“Već 18 godina odgovor je bio kategorički ‘ne’… ne meteoriti”, objasnila je u tadašnjoj izjavi.

Ali ovom prilikom odgovor je bio drugačiji.

Ne samo da je doista bio svemirski kamen, nego i spektakularan.

Objekt, nazvan Edmore meteorit, veliki je meteorit željeza i nikla sa značajnom količinom nikla, koji čini oko 12 posto. A kako je meteorit došao u Mazurekov posjed, priča je za sebe.

30 godina stoper za vrata

Prema Sirbescuu, kada je Mazurek kupio farmu u Edmoreu u Michiganu 1988. godine, prethodni vlasnik ga je proveo imanjem.Tada je uočio veliki kamen i upitao vlasnika imanja o čemu je riječ.

Rečeno mu je da je stoper zapravo meteorit. Prvotni vlasnik je rekao kako su 1930-ih on i njegov otac vidjeli kako meteorit pada noću na njihovo imanje.
Sljedeće jutro, pronašli su krater koji je ostavio objekt i iskopali meteorit iz novoformiranog jarka.

Najluđi dio? Čovjek je rekao Mazureku da će, budući da je meteorit dio imovine, sada pripadati njemu.

I tako je Mazurek držao svemirski kamen 30 godina i nastavio ga koristiti kao stoper za vrata – osim u prilikama kada su njegova djeca nosila kamen u školu na pokazivanje.

Na kraju je primijetio da ljudi zarađuju od pronalaska i prodaje malih komadića meteorita pa je zaključio da bi trebao dati na procjenu svoj golemi kamen.

CIjena? Sitnica

“Ono što se obično događa s njima u ovom trenutku je da se meteoriti mogu ili prodati i pokazati u muzeju ili prodati kolekcionarima i prodavačima koji žele zaraditi”, rekla je Sirbescu.

Na kraju je Mazurek prodao svoj meteorit Abramsovom planetariju Državnog sveučilišta u Michiganu, obećavši 10 posto neočekivane dobiti Odjelu za znanosti o zemlji i atmosferi CMU-a, gdje je Sirbescu identificirala pravi identitet kamena.

Cijena? 75 000 dolara.

Nije loše za stari stoper.

PHOTOS BY: Central Michigan University University/You Tube, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.