meteor nasl

Na dnu oceana pronašli 700 sferula meteorita: Članovi ekspedicije sumnjaju da ne dolaze iz Sunčeva sustava

GREEN_300_listici_sredina

Iz svemira

Meteorit promjera 0,5 metara, 8. siječnja 2014. godine ušao je u Zemljinu atmosferu i udario u dno Tihog oceana kod Papue Nove Gvineje. Tijekom zadnje ekspedicije odande je izvađeno čak 700 djelića ovoga meteorita, za koji se sumnja da dolazi iz međuzvjezdanog prostora.

Nakon ekspedicije koja je trajala oko 10 dana, a koja je istraživala morsko dno u blizini Papue Nove Gvineje, Avi Loeb, astrofizičar s Harvarda, tvrdi da je prikupio više od 700 metalnih sferula meteorita. Svaki je manji od milimetra, a trenutno ih znansvenici detaljno analiziraju u  laboratoriju na Harvardu.

Loeb vjeruje da većina njih potječe od prvog ikad zabilježenog međuzvjezdanog meteorita koji je udario u Zemlju, a kombinirajući podatke praćenja Ministarstva obrane i seizmička očitavanja, uspio je točno odrediti mjesto ulaska meteorita u južnom Pacifiku – ovaj je meteorit, promjera 0,5 metara, eksplodirao  iznad Tihog oceana 8. siječnja 2014. godine.

“Ovo je najuzbudljiviji tjedan u mojoj znanstvenoj karijeri”, rekao je Loeb u intervjuu za astronomy.com.

Ako se kemiijski sastav ovih komadića meteorita bude znatno razlikovao od sastava poznatih objekata unutar Sunčevog sustava, to bi značilo da se doista radi o međuzvjezdanom objektu, na što članovi  ekspedicije i sumnjaju.  Kako kaže Loeb, to bi bio prvi takav objekt pronađen na Zemlji.

Uzeli uzorke i čekaju rezultate analize

Tijekom ekspedicije uzeli su uzorke s područja morskog dna, za koje pretpostavljaju da je na njega pao meteorit, kao i mnoge uzorke iz na kojima su pronašli njegove komadiće. Budući da obični meteoriti unutar Sunčeva sustava neprestano bombardiraju planet, tijekom vremena bi trebala postojati pozadinska količina sferula rasprostranjena posvuda, kao što se događa kod vulkanskih erupcija.

meteor

Da bi se potvrdilo da su pronađeni komadići dijelovi meteorita koji je ušao u Zemljinu orbitu iz međuzvjezdanog prostora, potrebni su brojni izračuni i analiza njegova sastava.

No, znanstvenici očekuju da će se otvaranjem teleskopa Vera Rubin u Čileu 2025. godine ući u novu eru istraživanja jer će se njime moći locirati tisuće novih meteorita i vjerojatno otkriti mnogo više međuzvjezdanskih objekata.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.