8a151828-0cf5-42b4-aa13-24bfcde7de3c

Učka dobila novo planinarsko sklonište i promatračnicu za ptice. Izgleda impresivno

GREEN_300_listici_sredina

Objekt energetski neovisan

Između vanjske opne i objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi, odnosno krovu s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te istarski poluotok.

Park prirode Učka dobio je novo planinarsko sklonište i promatračnicu za ptice “Kremenjak”. Novi je to projekt arhitekta Ivana Juretića, sklonište smješteno na slikoviti planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.

Davor Pasarić/Twitter

Riječ je o manjem objektu, površine oko 12 kvadrata s kapacitetom od četiri do šest ležajeva. Sve je realizirano u skladu s održivim principom gradnje te svim ekološkim standardima. Konkretnije, objekt je energetski potpuno neovisan, sa stvarnim, ali i  metaforičkim naglaskom na zaštitu prirode.

Fantastičan pogled 

Kako prenosi Index, Iz Parka prirode Učka ističu da je na tom području više od 170 vrsta ptica, gnjezdarica i preletnica te da je novo planinarsko sklonište smješteno na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju objekta.

Između vanjske opne i objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi, odnosno krovu s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te istarski poluotok.

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te skloništem Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

PHOTOS BY: FaH, Davor Pasarić/Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.