169162670_921501531932462_5376179124077098142_n

Planinarska skloništa zbog kojih ćete poželjeti istražiti hrvatske planine

GREEN_300_listici_sredina

Spavanje je besplatno, samo se trebate popeti

Kao što sam naziv kaže, planinarska skloništa služe planinarima da se sklone i odmore tijekom svojih ekspedicija na planine. Uglavnom su to manji objekti koji su stalno otvoreni, a u njima se može boraviti bez najave potpuno besplatno. Najvažnije je da iza sebe ostavite čist i uredan prostor.

Planinarenje može biti izuzetno zahtjevno i opasno, pa volonteri planinarskih društava grade planinarska skloništa koja, osim što im pružaju udoban boravak u planini, služe za spašavanje života u nuždi. Ona se najčešće nalaze se na lokacijama gdje nije jednostavno provesti struju, plin i adekvatnu kanalizaciju.

Riječki arhitekt Ivan Juretić od djetinjstva boravi u planinama, a posljednjih nekoliko godina spojio je svoje dvije ljubavi. Do sada je obnovio tri skloništa, a u najavi je novi projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna.

2012. godine obnovio je vrlo zapušten interijer Rossijeve kolibe koja se nalazi u središtu Rožanskih kukova. Ovo staro sklonište sagrađeno je 1929. i nazvano po istraživaču velebitske flore Ljudevitu Rossiju. Ivan Juretić projektirao je sklonište Ždrilo koje je 2015. godine izgrađeno, a nalazi se između Baških Oštarija i Šugarske dulibe. 2017. u potpunosti je restaurirao sklonište u Šugarskoj Dulibi te sklonište Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Lokacija novog planinarskog skloništa nalazi se na ruti preleta brojnih vrsta ptica koje migriraju. Naime, u Parku prirode Učka je zabilježeno više od 170 vrsta ptica, što je autoru poslužilo kao inspiracija za ovo planinarsko sklonište, pa će vanjska opna objekta biti prekrivena suhim granama poput gnijezda. Planinarsko sklonište će ujedno biti i promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi, a izgradnja će trajati oko godinu dana.

PHOTOS BY: Hina, Hrvatski planinarski savez, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.