Fotografije Mjeseca i nocnog neba napravljene Huawei P60 Pro (14)

U Zagrebu sada možete ‘dodirnuti Mjesec’. Donosimo sve detalje o genijalnoj instalaciji

GREEN_300_listici_sredina

Ukazuje na svjetlosno onečišćenje

Huawei u suradnji s umjetnicima iz Kotaga Studia postavlja impresivnu svjetlosnu instalaciju pod nazivom "Touch the Moon“ na Trgu Mažuranića u Zagrebu. Mjesec ćete moći dodirnuti od 16. do 21. lipnja 2023.

Radi podizanja svijesti o problemu svjetlosnog zagađenja koji većini urbanih sredina oduzima čisti pogled na noćno nebo i nebeska tijela, Huawei je u suradnji s novo – medijskim umjetnikom Branimirom Štivićem osmislio svjetlosnu instalaciju “Touch the Moon“ koja će pomoću projekcija na pet metara velikoj replici Mjeseca prikazati sve vizure noćnog neba inače rijetko vidljive ljudskom oku.

Problem zagađenja

Kada je nebo osvijetljeno prekomjernom umjetnom rasvjetom, stvara se svjetlosna buka koja smanjuje vidljivost astronomska tijela. Prekomjerna svjetlost ometa našu sposobnost promatranja zvijezda i Mjeseca jer su njihovi slabi svjetlosni signali zamaskirani ili potpuno zasjenjeni svjetlima iz gradskih središta.

Instalacija "Dodirni Mjesec", Zagreb

Kao rezultat toga, gradski stanovnici često nemaju priliku uživati u spektakularnom pogledu na zvijezde i Mjesec koji je moguć na ruralnim područjima s manje svjetlosnog onečišćenja. Svjetlosno onečišćenje također ima i druge negativne posljedice – utječe na životinjski i biljni svijet, remeti njihove prirodne obrasce ponašanja, te također troši velike količine električne energije što ima negativan utjecaj na okoliš i pridonosi emisiji stakleničkih plinova i globalnom zatopljenju.

Romantična lokacija

Osim progovaranja o ovom ekološkom problem nastalom prekomjernom urbanizacijom i neadekvatnim trošenjem resursa, ”Touch the Moon” instalacija omogućit će svim posjetiteljima centra Zagreba vizualnu i “Instagram Ready” atrakciju koja će na ovoj pomalo romantičnoj lokaciji starozagrebačkog parka postati pravi pozdrav ljetnom solsticiju i dugim toplim danima.

Autori, kao i tvrtka Huawei pozivaju sve da večernje sate, kada je instalacija aktivna i vidljiva, provedu u istraživanju nebeskih objekata projiciranih na maketi Mjeseca. Također, ohrabruju se da iskoriste priliku za fotografiju, video i informiranje i aktivno osvještavanje o svojoj ulozi u rješavanju problema svjetlosnog zagađenja. Svoje fotografije i videozapise možete podijeliti na društvenim mrežama i označiti Huawei Mobile Hrvatska Instagram profil.

Instalacija će biti dostupna svim prolaznicima i posjetiteljima potpuno besplatno u periodu od 16. do 21. lipnja uz preporuku da se posjeti u periodu nakon zalaska sunca radi bolje vidljivosti.

Mjesec kao inspiracija 

Sam projekt je nadogradnja na nedavno lansiranje najnovijeg Huawei flagship pametnog telefona – P60 Pro, čije se najvažnije značajke upravo vežu na inovativne funkcije mobilne kamere koja svojim telefoto objektivom kao i “Super Moon“ načinu rada olakšava kadriranje noćnog neba u uvjetima manje dostupnosti svijetla.

Bilo da se radi o astronomskom društvu ili o slučajnim promatračima koji odluče uživati u noćnom nebu, svi vole fotografirati spomenute scene i na fotografiji uhvatiti svu ljepotu sjaja nebeskih tijela.

Uz impresivne mogućnosti, po nekim stručnjacima, najbolje mobilne kamere na svijetu, HUAWEI P60 Pro svojim značajkama svim korisnicima omogućava da zaista uhvate sve vizure noćnog neba. Uređaj briljira u snimanju fotografija super mjeseca i noćnog neba, zahvaljujući naprednoj XMAGE tehnologiji kamere i značajkama koje su posebno dizajnirane za poboljšanje fotografije pri slabom osvjetljenju

PHOTOS BY: press, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.