bisevo-park-tamnog-neba

Biševo uskoro postaje Park tamnog neba!

GREEN_300_listici_sredina

Odlične vijesti

Certificiranje parka tamnog neba otoka Biševa doprinijelo bi zaštiti njegove cjelokupne prirodne baštine, jer bi se kao takvo čuvalo od svjetlosnog zagađenja u budućnosti, no bilo bi i izuzetno vrijedan dodatan sadržaj turističke ponude otoka.

Studenti fizike splitskog PMF-a svojom inicijativom rade na proglašenju otoka Biševa Parkom tamnog neba i tako populariziraju znanost. Riječ je o projektu “Pod zvijezdama” kojeg vodi studentica 3. godine preddiplomskog studija Fizike, Vita Tičinović, koja je za N1 otkrila detalje.

“Proces evaluacija nekog područja traje od jedne do tri godine. Mi smo s projektom počeli 2021.godine, ali smo u službenu proceduru ušli tek prije nekoliko mjeseci, stoga nas čeka još nekoliko godina do proglašenja Biševa Parkom tamnog neba”, rekla je Tičinović.

Proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba provodi Međunarodna udruga tamnog neba.

Svjetlosno zagađenje 

Naime, otok Biševo jedno je od rijetkih preostalih hrvatskih područja koje ima predispozicije za dobivanje statusa parka tamnog neba.

“Uz zaštitu okoliša od svjetlosnog onečišćenja, istaknula bi da je jedan od uvjeta za ovu klasifikaciju provođenje aktivnosti na tom području stoga bi od velikog značaja za to područje bio razvoj turizama i popularizacija znanosti”, dodala je voditeljica projekta na kojemu radi sedmero studenata.

Certificiranje parka tamnog neba otoka Biševa doprinijelo bi zaštiti njegove cjelokupne prirodne baštine, jer bi se kao takvo čuvalo od svjetlosnog zagađenja u budućnosti. Samim time  bilo bi i izuzetno vrijedan dodatan sadržaj turističke ponude otoka.

Na poziv građanske inicijative “Spasimo Biševo” dogovoreno je mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu tijekom tri noći, 21. na 23. kolovoza 2019. godine.

Mjerenja noćnog neba na Biševu pokazuju izvanredne vrijednosti koje su vrlo blizu gotovo potpuno prirodno tamnom noćnom nebu. S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano, no upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav.

PHOTOS BY: Spasimo Biševo, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.