pexels-griffin-wooldridge-3654869

Znanstvenici napokon potvrdili kako izgleda unutrašnjost Mjeseca

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo je slična Zemljinoj

Važno otkriće daje odgovor na dugotrajnu raspravu o tome je li Mjesečeva jezgra čvrsta ili rastaljena, a sigurno će pomoći znanstvenicima kako bi bolje razumjeli povijest Zemljinog satelita, pa i Sunčevog sustava općenito.

Novo istraživanje koje su provodili francuski znanstvenici pokazalo je kako je unutrašnjost Mjeseca čvrsta lopta od materijala koji je po gustoći sličan željezu.

Važno otkriće daje odgovor na dugotrajnu raspravu o tome je li Mjesečeva jezgra čvrsta ili rastaljena, a sigurno će pomoći znanstvenicima kako bi bolje razumjeli povijest Zemljinog satelita, ali i Sunčevog sustava općenito.

Apollo prikupljao podatke

Ispitivanje unutrašnjeg sastava objekata u Sunčevom sustavu najučinkovitije se postiže seizmičkim podacima. Način na koji se akustični valovi generirani potresima kreću i reflektiraju od materijala unutar planeta ili mjeseca može pomoći znanstvenicima da naprave detaljnu kartu unutrašnjosti objekta.

Zanimljivo je da postoje Mjesečevi seizmički podaci koje je prikupila misija Apollo, ali njihova je rezolucija preniska da bi se točno odredilo stanje unutarnje jezgre.

Tako da francuski znanstvenici nisu koristili ovu metodu nego su išli zaobilaznim putem. Prikupili su podatke iz drugih svemirskih misija i eksperimenata te ih kombinirali s brojkama dobivenim određivanjem udaljenosti između Zemlje i Mjeseca laserom.

Jezgre Mjeseca i Zemlje su slične

Tako su saznali koje su varijacije Mjesečeve udaljenosti od Zemlje, stupanj deformacije u njegovoj gravitacijskoj interakciji sa Zemljom te njegova gustoća.

Jedan od zaključaka je da je jezgra Mjeseca zapravo prilično slična jezgri Zemlje – s tekućim vanjskim slojem i čvrstom unutrašnjom jezgrom. Vanjska jezgra ima polumjer od oko 362 kilometra, dok unutrašnja jezgra ima polumjer od 258 kilometara, što je oko 15 posto od cjelokupnog polumjera Mjeseca.

Unutarnja jezgra, otkrio je tim, također ima gustoću od oko 7,822 kilograma po kubnom metru. To je vrlo blizu gustoće željeza.

Gdje je nestalo magnetsko polje? 

Činjenica da je jezgra slična Zemljinoj ima zanimljive implikacije na evoluciju Mjeseca, kažu znanstvenici. Mjesec je nedugo nakon formiranja imao snažno magnetsko polje koje je počelo opadati prije otprilike 3.2 milijarde godina. Takvo magnetsko polje nastaje kretanjem i konvekcijom u jezgri, tako da je ono od čega je napravljena lunarna jezgra duboko relevantno za to kako i zašto je magnetsko polje nestalo.

S obzirom na nadu čovječanstva da će se vratiti na Mjesec u relativno kratkom roku, možda nećemo morati dugo čekati na seizmičku potvrdu ovih nalaza.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a prenosi ga portal Science Alert.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.