An officer feeds pigeons at Sanam Luang Monday, Feb. 1, 2010, in Bangkok, Thailand. Bangkok authorities have closed the parade grounds near the Royal Palace for renovation and are planning to capture and relocate the park's pigeons those are suspected carriers of diseases. (AP Photo/Sakchai Lalit)

U vrijeme Interneta policija ove zemlja zapošljava 100 golubova pismonoša: ‘Za ne daj Bože’

GREEN_300_listici_sredina

Lete 55 kilometara na sat

Studije pokazuju da golubovi mogu detektirati magnetska polja i odrediti lokaciju s udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara, rekao je povjesničar Anil Dhir koji surađuje s policijom.

Policija istočne indijske savezne države Odishe čuva jato golubova za slučaj prekida komunikacijskih veza kod katastrofa. Praksa je to koju njeguju još od doba britanske kolonijalne vlasti.

Danas državna služba za golubove pismonoše “zapošljava” više od sto ptica, koje lete brzinom od 55 kilometara na sat i prelaze udaljenosti od čak 800 kilometara.

“Zadržali smo golubove zbog vrijednosti njihove ostavštine i da ih sačuvamo za buduće generacije”, rekao je Satish Kumar Gajbhiye, inspektor iz okruga Cuttack, a prenosi N1.

Detektiraju magnetska polja 

Golubovi većinom nose poruke napisane na laganom papiru od luka, stavljene u kapsulu i zavezane za nogu, a indijska policija tvrdi da su  najmanje dva puta u posljednjih 40 godina spasili određene situacije.

Policija zapošljava golubove

Igrali su ključnu ulogu 1999. nakon što je oluja prekinula komunikacijske linije, kao i 1982.godine tijekom razornih poplava u dijelovima te savezne države.

Studije pokazuju da golubovi mogu detektirati magnetska polja i odrediti lokaciju s udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara, rekao je povjesničar Anil Dhir koji surađuje s policijom.

“Čak i u neizglednom scenariju prekida svih komunikacija, golubovi nikad neće razočarati”, rekao je.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.