Champion_Charlie_Muscles_(2)

U Velikoj Britaniji zabranili ovu ‘opasnu’ pasminu, a vlasnicima za eutanaziju ponudili 230 eura kompenzacije

GREEN_300_listici_sredina

Novi zakon

Velika Britanija odlučila je zabraniti pasminu američki bully XL.

Kako navodi kampanja Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja te pasmine, američki bully XL odgovor je za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa na području Velike Britanije prošle godine.

Riječ je o pasmini koja je uzgojena od američkih stafordskih terijera i američkih pitbull terijera, navodi N1. Prvi su se put u Britaniji pojavili u periodu između 2014. i 2015. godine, a od tada im broj konstantno raste.

U cijelu priču uključio se i sam državni vrh. Britanski premijer Rishi Sunak ranije je kazao da “dijeli užas nacije” u vezi s nizom ozbiljnih napada.

“Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti”, rekao je u videoporuci sredinom rujna.

Izmjena zakona

Od 31. prosinca 2023. uzgoj, prodaja, oglašavanje, ponovno udomljavanje, napuštanje i dopuštanje tih pasa da odlutaju bit će nezakoniti u Engleskoj i Walesu. Također, od 31. prosinca ove godine psi u javnosti moraju imati brnjicu i povodac.

Od 1. veljače 2024. postat će protuzakonito posjedovanje bullyja XL, osim ako nije registriran na Indexu izuzetih pasa. Vlasnici koji žele zadržati svoje pse do kraja siječnja mogu podnijeti zahtjev za izuzeće, a također će se morati pridržavati strogih pravila. Psi će morati nositi brnjice, biti sterilizirani, morat će biti mikročipirani i cijelo vrijeme na povodcu.

Vlasnici koji pristanu na eutanaziju svog psa, dobit će kompenzaciju od 200 funti.

PHOTOS BY: Pixabay, Wikipedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.