COOLINARIKA DONOSI

Većina obožava ovu nutritivnu bombu, ali jeste li znali da postoji razlika između divlje i uzgojene šparoge?

GREEN_300_listici_sredina

Vrhunska namirnica

Šparoge su izuzetno zahvalna namirnica u nutricionizmu s obzirom da su niske energetske, a visoke nutritivne vrijednosti te im je širok spektar uporabe u prehrani. Pri tome, i divlje i kultivirane šparoge mogu se skladištiti u vlažnoj krpi u hladnjaku 3–4 dana.

Šparoga (Asparagus officinalis) višegodišnja je zeljasta biljka koja pripada istoj porodici kao i luk, poriluk i češnjak. Iako postoji više od 300 vrsta šparoga, od čega ih je 20-ak pogodno za konzumaciju, najčešća podjela je na divlju i kultiviranu (vrtnu) šparogu.

Divlja šparoga

Divlja šparoga, kako joj i samo ime kaže, raste u prirodi, najčešće u mediteranskom priobaljnom području, i sazrijeva u proljeće pa je njeno najbolje vrijeme za berbu negdje između ožujka i lipnja. Bere se na način da joj se otkida gornja polovica dok se korijen ostavlja budući da će iz njega ponovno narasti u idućem ciklusu.

Divlje šparoge su zelene boje, tanke i gorke te se mogu konzumirati i sirove. Prije konzumacije tako da im se otrgne donji tvrđi kraj, a ukoliko je potrebno donji dio šparoge i dodatno oguli (ukoliko se radi o debljim vrstama).

Glavica šparoge se ne guli, a ukoliko se radi o tanjim vrstama nije potrebno ni guljenje stabljike nakon što se odreže tvrđi kraj.

Ako se pak žele termički obraditi, najbolje ih je kratko pirjati ili kuhati na pari – ovisno o njihovoj debljini – od 2–5 minuta kako bi se maksimalno zadržali svi hranjivi sastojci.  Ukoliko se divlje šparoge neće konzumirati unutar 3–4 dana od branja, potrebno ih je oprati te cijele zamrznuti gdje mogu stajati do 10 mjeseci.

Kultivirana šparoga

Za razliku od divlje, kultivirana šparoga je “umjetno“ uzgojena te dostupna tijekom cijele godine i danas rasprostranjena diljem svijeta, a razdoblje berbe je negdje između travnja i srpnja. Razlikujemo zelenu, bijelu i ljubičastu kultiviranu šparogu pri čemu je zelena najintenzivnijeg okusa i najsličnija divljoj šparogi dok su bijela i ljubičasta zapravo ista vrsta samo u različitom stadiju branja te su nešto blažeg okusa od zelene.

Kultivirana šparoga se uzgaja na pjeskovitom tlu, sa što manje svjetla i vlažnosti. Kako bi se kultivirana šparoga konzumirala još uvijek svježa, prilikom njezine konzumacije ne bi smjelo proći više od 3 dana od branja te stoga treba voditi računa o nekoliko čimbenika prilikom njezinog odabira:

  • tijelo šparoge se ne smije savijat, nego mora pucati glavica od zeljastog dna biljke
  • ne smiju imati smećkaste primjese
  • trljanjem dviju šparoga jedne o drugu treba se čuti zvuk škripanja (znak da nisu isušene)
  • ne smiju biti “šuplje“

Kod kultivirane, šparogi se za razliku od divlje ne mora odvajati donji dio od glavice, ali se one uglavnom kuhaju odnosno konzumiraju termički obrađene. U slučaju da se neće konzumirati do 4 dana od branja/kupovine, mogu se ili smrznuti ili očuvati pasteriziranjem odnosno ukuhavanjem sa smjesom vode i soli.

Nutritivna svojstva šparoga

Šparoge su izuzetno zahvalna namirnica u nutricionizmu s obzirom da su niske energetske, a visoke nutritivne vrijednosti te im je širok spektar uporabe u prehrani.

Zbog visokog sadržaja folne kiseline preporučuju se za konzumaciju trudnicama (posebice u prvom tromjesečju i razdoblju prije trudnoće), a zbog sadržaja inulina i prehrambenih vlakana odlične su u održavanju zdravlja probavnog sustava.

PHOTOS BY: Coolinarika, Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.