osijek
osijek

U Osijeku i okolici u borbu protiv komaraca uloženo milijun eura, evo u kojem mjestu ih je bilo najviše

GREEN_300_listici_sredina

Sredstava još ima

'Nakon 14 godina za tretiranje komaraca smo ponovno koristili dvomotorni avion iznad grada Osijeka i po prvi puta unutar 24 sata tretirali cijelo područje Osijeka po preporuci struke, što se pokazalo učinkovitim', rekao je gradonačelnik.

Grad Osijek je potrošio gotovo milijun eura na tretmane suzbijanja komaraca u gradu i okolici, rekli su danas iz gradske uprave, prenosi N1.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin na konferenciji za novinare istaknuo je kako je koncentracija komaraca na području grada Osijeka znatno smanjena, što je rezultat tretmana provedenih posljednjih tjedan dana, uz njihovu prosječnu učinkovitost uz gotovo 90 posto.

Najnoviji podatci pokazuju da je najveća brojnost komaraca bila u Sarvašu, više od 18 tisuća jedinki izmjereno je u klopki prije tretmana, a sada je ta brojka 474 jedinke, uz učinkovitost tretmana na tom mjestu nešto višom od 97 posto.

Uključili i okolicu

Do sada je provedeno 112 preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a stanje je takvo da nema novih preporuka s obzirom da je brojnost komaraca u prihvatljivim granicama koje se mogu tolerirati i gdje se aktivnosti na otvorenom mogu odvijati nesmetano, poručio je zamjenik osječkog gradonačelnika Vulin.

Podsjeća da je ove godine Grad Osijek po prvi puta potpisao ugovore sa susjednim općinama tako da je prvi puta proveden tretman poplavnog područja unutar administrativnih granica susjednih općina koja okružuju grad Osijek.

Ima još sredstava

Nakon 14 godina za tretiranje komaraca smo ponovno koristili dvomotorni avion iznad grada Osijeka i po prvi puta unutar 24 sata tretirali cijelo područje Osijeka po preporuci struke, što se pokazalo učinkovitim, naglasio je Vulin.

Grad Osijek ukupno za suzbijanje komaraca ove godine u proračunu ima osiguranih 1,5 milijuna eura, iz čega je 700 tisuća eura vlastitih sredstava iz proračuna Grada Osijeka, 200 tisuća eura su sredstva Osječko-baranjske županije i 600 tisuća eura koje je osigurala Vlada RH iz državnog proračuna.

Već smo pisali o komarcima u Slavoniji:  u samo 15 minuta u pojedinim dijelovima bi vas ugrizlo njih čak stotinu.

Ovdje možete saznati kako su ih sanirali u Istri, ovdje smo pripremili recept za eko trik protiv komaraca, a ovdje pišemo o biljkama od kojih će oni pobjeći.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.