brod
brod

U Nizozemskoj još uvijek gori brod s 3000 automobila, zapalio se u blizini važnog staništa za ptice selice

GREEN_300_listici_sredina

Moglo bi trajati još danima

Brod Fremantle Highway je plovio iz njemačke luke Bremerhaven prema Port Saidu u Egiptu kad je se zapalio otprilike 27 kilometara sjeverno od nizozemskog otoka Ameland, koje je važno za ptice i zaštićeno UNESCO-om.

Požar na teretnom brodu koji prevozi više od 3.500 novih vozila u četvrtak je još uvijek gorio, no intenzitet vatre se nešto smanjio, izvijestio je CBS.

Brod je zapeo na Sjevernom moru, a jedan član posade je preminuo u požaru. Tvrtka koja upravlja teretnim brodom, K Line, izjavila je u petak za Reuters da je gotovo 500 vozila na brodu električnih automobila.

Nizozemska obalna straža je u četvrtak izjavila da uzrok požara nije jasan i da je samo oko 25 vozila na brodu bilo električnih, no u audio zapisu hitnog poziva koji je objavila nizozemska televizija RTL može se čuti kako netko kaže “požar je započeo u bateriji električnog automobila”.

Podaci se ne poklapaju?

Prema neimenovanom glasnogovorniku tvrtke K Line u Tokiju, citiranom od strane Reutersa, na brodu Freemantle Highway bilo je 3.783 vozila, od čega 498 električnih.

Obalna straža je izjavila da radi na spašavanju broda od potonuća blizu važnog staništa za ptice selice. Brodovi i helikopteri su korišteni kako bi se 23 člana posade evakuirala s broda nakon što nisu uspješno uspjeli ugasiti požar, izjavila je obalna straža.

Neki od članova posade su skočili s palube broda u more, a spasili sui h čamcima. Neki članovi posade su pretrpjeli prijelome kostiju, opekline i probleme s disanjem te su prevezeni u bolnice na sjeveru Nizozemske, izvijestile su hitne službe.

Moguće je da će potonuti

“Trenutno je na mjestu događaja puno brodova koji prate situaciju i pokušavaju smiriti požar”, rekla je glasnogovornica obalne straže Lea Versteeg. “No, sve ovisi o vremenskim uvjetima i oštećenju broda. Trenutno radimo na tome da osiguramo da se dogodi što manje loša situacija.”

Upitana je li moguće da brod potone, Versteeg je rekla: “To je scenarij s kojim računamo i pripremamo se za sve mogućnosti.”

Brod Fremantle Highway je plovio iz njemačke luke Bremerhaven prema Port Saidu u Egiptu kad je se zapalio otprilike 27 kilometara sjeverno od nizozemskog otoka Ameland.

Njegova lokacija je blizu niza nizozemskih i njemačkih otoka koji su popularni među turistima u plitkom Wadden moru, području upisanom na UNESCO-ov popis svjetske baštine koje je opisano kao “najveći neprekinuti sustav plitkih pješčanih i muljevitih plićaka na svijetu” i “jedno od najvažnijih područja za ptice selice na svijetu.”

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.