tobias-weinhold-hXPomXrpUP0-unsplash

U Križevcima kreće provedba projekta “Živi održivo – smanji otpad”

GREEN_300_listici_sredina

Odvajanje otpada

Povećanje odvojeno prikupljenog otpada jedan je od ciljeva koje trebamo ispuniti do 2030. godine. U Križevcima počinje sjajan projekt koji će ove godine pridonijeti ostvarenju upravo tog cilja.

Europske direktive propisuju da se najkasnije do 31. prosinca 2030. godine trebamo reciklirati najmanje 70 % ambalažnog otpada po težini. To predstavlja velik izazov za brojne hrvatske gradove koji trenutno ne odvajaju niti 20 % otpada, a neki ga uopće ne odvajaju. No, neki gradovi već danas gotovo da ispunjavaju plan koji EU želi postići. Grad Prelog je najnapredniji grad koji je još 2020. godine odvajao 68,98% otpada. Iza njega su općine Dekanovec (65,34%), Goričan (64,67% ), Dekanovec (65,34%), Domašinec (62,50%) i Podturen (62,88%).

Grad Križevci ove godine pokreće projekt  “Živi održivo – smanji otpad” kojim, kroz provedbu niza edukacija za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane, nastoji utjecati na smanjenje otpada, ali i pružiti primjer kako postupati s otpadom. Na tu temu je jučer u Gradskoj upravi održan sastanak s ravnateljima gradskih ustanova i poduzeća, a razgovaralo se o aktivnostima koje će se provoditi kroz ovaj dvogodišnji projekt. U planu je provedba sedam edukativnih predavanja koje bi se trebale provesti u gradskim ustanovama, jedna pokazna radionica na temu pravilnog kompostiranja, a u vrtićima te osnovnim i srednjim školama će se održati niz predavanja na temu pravilnog postupanja s otpadom.

Dan planeta Zemlje obilježit će se raznim radionicama te održavanjem javne rasprave na temu pravilnog postupanja s otpadom uz organizirani obilazak odlagališta otpada, sortirnice i reciklažnog dvorišta Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci. “Ovim projektom napravit će se dodatan iskorak u pravilnom odvajanju otpada. Prošle godine imali smo jedan od najvećih skokova u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te smo s dosegnutom stopom od 42,99 % bili šesti najuspješniji grad u Hrvatskoj. Sada želimo biti još bolji na ovoj rang listi, no ovo ne možemo sami, u ovome sudjeluje cijela zajednica, svaka sugrađanka i sugrađanin“, rekao je u priopćenju zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te zahvalio svima koji će sudjelovati u ovom projektu i što shvaćaju važnost njegove provedbe.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.