keith-luke-dKe9GgzS8Ek-unsplash (1)

Najljepša vijest uoči vikenda: U dubrovačkom akvatoriju snimljena sredozemna medvjedica

GREEN_300_listici_sredina

Najrjeđi tuljan na svijetu ponovno u Jadranu

Sredozemna medvjedica najugroženiji je morski sisavac u Europi i najrjeđi tuljan na svijetu, a prema jučerašnjim snimkama upravo je ova jedinka uočena u dubrovačkom akvatoriju. Sve građane na tom području dubrovačka Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode moli da jave ako ju ponovno uoče.

U jučerašnjim večernjim satima, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije zaprimila je dojavu o opaženoj jedinki sredozemne medvjedice (Monachus monachus) kao i video snimku iste, na predjelu Danče u blizini stare gradske jezgre Grada Dubrovnika, što je prva potvrđena dojava o ponovnom pojavljivanju sredozemne medvjedice u akvatoriju Dubrovnika. Javna ustanova je dojavu  zaprimila od sugrađanina Denisa Dilberovića, koji ju je sasvim slučajno uočio i snimio kamerom.

Sredozemna medvjedica

Kako izvještavaju iz dubrovačke Javne ustanove, do danas su zaprimili više dojava o opaženoj sredozemnoj medvjedici u području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na području posebnog rezervata u moru i području europske ekološke mreže Malostonski zaljev, kao i u  području značajnog krajobraza Rijeka Dubrovačka, u blizini izvorišta rijeke Omble.

Međutim, nitko od njih nije uspio jedinku sredozemne medvjedice snimiti, čime bi se službeno potvrdio njen nalaz i prisutnost. Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovno nastaniti i podizati mlade te stvoriti stabilnu populaciju u  području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ali i preostalog dijela Republike Hrvatske.

Djelatnici Javne ustanove u suradnji s Udrugom BIOM sudjelovali su u monitoringu ove vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale potencijalne lokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mlade.

Ovim su putem iz Javne ustanove pozvali svoje sugrađane, ali i posjetitelje tamošnje Županije, koji provode vrijeme na moru, da ako uoče sredozemnu medvjedicu, da im dojave i po mogućnosti fotografiraju ili snime, te da jedinku ne uznemiravaju.

Foto ili video dokumentirano opažanje možete proslijediti na e-mail info@zastita-prirode-dnz.hrinfo@biom.hr ili na Facebook stranicu Bioma i prijave putem aplikacije CroDolphin ili Protokola za morske životinje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te tako doprinijeti zaštiti sredozemne medvjedice, koja je najrjeđi tuljan na svijetu i najugroženiji morski sisavac Europe.

PHOTOS BY: Unsplash, www.zastita-prirode-dnz.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.