robotska pčela naslovna

U Izraelu oprašuju Robee i Crossbee: Robotskom pčelom povećali urod borovnica za 30%

GREEN_300_listici_sredina

Znanost i robotika

Izraelska tvrtka BloomX konstruirala je robotske pčele za oprašivanje borovnica i avokada - jednu su nazvali Robee, a drugu Crossbee. U planu su im umjetne pčele za jabuke, mango i rajčice.

Kako su pčele presudni faktor u oprašivanja biljaka, znanstvenike je unatrag nekoliko desetljća zabrinulo nestajanje čitavih kolonija ovih korisnih kukaca pa su u Izraelu izmislili robotsku pčelu. U teoriji je izgledalo kao da bi problem s nedostakom pčela mogao biti riješen, ali valjalo ga je i testirati.

Naime, tvrtka BloomX iz Izraela glavni je kreator robotskih pčela, a svoje su pčelice odlučili isporobati na nasadima borovnica i avokada.

Prvi proizvod tvrtke BloomX, “pčela za borovnice”, ima mehaničke ruke i sposobnost oponašanja zujanja pčele. Oprašivanje borovnica uključuje trešnju cvjetova kako bi se peludna zrnca preselila s muškog na ženske dijelove plodova. U prirodi, ovaj posao najučinkovitije obavljaju bumbari.”

borovnice

“Svaka biljka zahtijeva drukčije prototipove robotskih pčela”, kažu iz BloomX tvrtke za ISRAEL21c. Stoga, osim za oprašivanje borovnica, osmislili su i robotsku pčelu za oprašivanje avokada. Naime, muški i ženski cvjetovi avokada obično se otvaraju u različitim dobima dana pa zahtijevaju križano oprašivanje. Umjesto trešnje kao Robee, Crossbee ili “pčela za avokado” oponaša elektrostatičku silu koju pčela primjenjuje kako bi izvukla ljepljiva peludna zrnca.

Crossbee uklanja pelud iz muških cvjetova avokada tako da ga sprema u kutijice, koje se zatim mogu maknuti iz Crossbeeja i čuvati bez konzervansa do 24 sata, dok se ne otvore ženski cvjetovi i ne budu spremni za oprašivanje.

Iz tvrtke objašnjavaju kako se na testiranju pokazalo da se oprašivanjem borovnica na ovaj način može povećati urod i do 30%, dok se sama veličina voća također uvećava za 29%. Za avokado su testiranja u tijeku, a u planu imaju proizvesti robotske pčele za jabuke, mango i rajčice.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.