pexels-lisa-fotios-2047420

Revolucionarno otkriće: Odobreno prvo svjetsko cjepivo za medonosne pčele

GREEN_300_listici_sredina

Moglo bi spasiti košnice od razorne bolesti

Revolucija u proučavanju pčela i njihovom zdravlju mogla bi dovesti do smanjenja sve većeg pomora. Naime, SAD je odobrio prvo svjetsko cjepivo za medonosne pčele kojem je cilj borba protiv bolesti koje često uništavaju kolonije, a koje su vitalne za oprašivanje usjeva.

Američka vlada odobrila je prvo cjepivo na svijetu za medonosne pčele. Ovaj pionirski tretman ima za cilj borbu protiv bolesti koje često uništavaju kolonije, a koje su vitalne za oprašivanje usjeva. Cjepivo je posebno usmjereno na bakterijsku bolest koja predstavlja veliku prijetnju populaciji pčela.

Ovo revolucionarno cjepivo ima za cilj ograničiti štetu na pčelinjim zajednicama koju uzrokuje gnjilo leglo. Bolest, za koju trenutno nema lijeka, razvija se iz bakterije Paenibacillus larvae, koja može oslabiti i uništiti kolonije. U nekim područjima SAD-a bolest je zahvatila jednu od četiri košnice. Pčelari su prisiljeni rastaviti i spaliti sve zaražene zajednice i koristiti antibiotike kako bi ograničili širenje. Iako je bolest nastala u SAD-u, sada je prisutna diljem svijeta.

Prvo cjepivo za medonosne pčele uistinu je revolucionarno otkriće biotehnološke tvrtke “Dalan Animal Health” sa sjedištem u SAD-u i njime se nadaju kako će ono ugušiti katastrofalne nuspojave gnjilog legla. Kako prenose strani mediji, iz tvrtke se nadaju kako će revolucionarni tretman promicati razvoj cjepiva i za druge bolesti koje pogađaju pčele, uključujući i europski soj gnjilog legla.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.