ankith-choudhary-AbBZKCPzLQQ-unsplash

Kreirali prvu robotsku pčelu koja može letjeti gotovo kao prava

GREEN_300_listici_sredina

Vjeruje se da bi mogla i oprašivati

Trenutno može letjeti pet minuta i zbog toga mora ostati priključena na izvor napajanja, a stručnjaci smatraju da bi mogla zamijeniti pčele u oprašivanju.

Kao rezultat višegodišnjeg istraživanja na Sveučilištu Washington State u SAD-u, stvorena je prva robotska pčela koja može letjeti kao prava.

Riječ je o modelu Bee++ koja ima četiri krila, od kojih je svako opremljeno neovisnim laganim aktuatorima, posebnim motorom koji može samostalno kontrolirati krilo.

Robotska pčela teži tek 95 mg, a raspon krila iznosi 33 milimetra, što je više od pčela koje se pojavljuju u prirodi koje imaju težinu oko 10 mg. Takav dizajn omogućava da u kretanju u potpunosti oponaša prave pčele.

Ograničena pokretljivost

Kako navodi Interesting Engineering, istraživanje je vodio Néstor O. Pérez-Arancibia koji na kreiranju umjetnih kukaca radi posljednja tri desetljeća.
Njegov raniji rad bio je usmjeren na razvoj pčele s dva krila, ali je imala ograničenu pokretljivost.

Sada je njegov tim uspješno konstruirao robotsku pčela koja se može kretati u letu, što joj omogućava održavanje stabilnosti, kao i fokus na određene točke tijekom leta.

Trenutno može letjeti pet minuta i zbog toga mora ostati priključena na izvor napajanja, a stručnjaci smatraju da bi mogla zamijeniti pčele u oprašivanju.

PHOTOS BY: Unsplash, Sveučilište Washington State / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.