HIIVE-Teamfoto-scaled-e1640200776870

Dvojac osmislio fantastičnu košnicu koja štiti pčele

GREEN_300_listici_sredina

Dolazi uz mobilnu aplikaciju

S unutarnje strane košnice nalaze se senzori koji omogućuju da vlasnik putem mobitela prati sve što se unutra događa. Tako se pčele ne uznemiravaju bespotrebno, a pritom su sigurne i zaštićene.

Kako bi zaštitili pčele od ekstremnih vremenskih uvjeta i stalnih promjena temperatura uslijed klimatskih promjena, njemački poduzetnici Philip Potthast i Fabian Wischmann osnovali su starup Hiive u Berlinu.

Riječ je o posebnoj nastambi za pčele koju je ovaj dvojac razvijao gotovo tri godine. Koristeći poseban platneni vodootporni prekrivač i izolaciju na bazi gline i drveta, stvorili su tri do četiri puta učinkovitiju zaštitu pčela koje su danas sve više ugrožene.

Kako je sve počelo? 

Sve je počelo diplomskim radom na studiju industrijskog dizajna. Fabian i Philip isprva su htjeli dizajnirati košnicu koja bi bila više ergonomska, a kako su kroz studij pratili rad nekoliko pčelara, odustali su od te ideje. Naime, u potpunosti ih je zaprepastila praksa tretmana protiv varoe.

“Bilo je to šokantno iskustvo. Kemijski tretman imao je izravan učinak na ponašanje pčela. Utvrdili smo da postoji ozbiljniji problem koji treba riješiti od ergonomije u pčelarstvu. Stoga smo pitali znanstvenike za savjet, oni su ukazivali na problem s pogrešnom mikroklimom u konvencionalnim pčelinjacima“, stoji na njihovoj službenoj stranici.

Nadzor putem mobitela 

Njihova nastamba izgledom podsjeća na šuplje deblo koje na ovaj način pčele štiti od snijega, vjetra, kiše i izravne sunčeve svjetlosti. Važno je za istaknuti da se u izradi ove nastambe koristi samo dva posto drveta u odnosu na klasičan oblik. Cijena košnice je 490 eura.

Ono što ju čini posebnijom je činjenica da omogućuje 24-sati nadzor putem mobilne aplikacije. Naime, s unutarnje strane košnice nalaze se senzori koji omogućuju da vlasnik putem mobitela prati sve što se unutra događa. Na taj način pčele se ne moraju bespotrebno uznemiravati, već se situacija s košnicom provjeri putem senzora.

 

PHOTOS BY: Hiive / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.