262902838_284833023656788_5277658915118441731_n

Njima su pčele na prvom mjestu: Krovove autobusnih stanica zamijenili vrtovi

GREEN_300_listici_sredina

Uskoro i kod nas?

U nizozemskom gradu Utrechtu pokrenuli su projekt za spašavanje pčela.

U posljednjih nekoliko desetaka godina smanjila su se prirodna staništa pčela. Tomu je najviše pogodovala pretjerana urbanizacija. Pojavila se stoga potreba da se u urbane sredine, među neboderima i praktički na golom asfaltu, osmisle projekti koji bi dodali više zelenih površina u gradove, a koje pčele mogu koristiti kao svoje stanište kako bi se barem djelomično vratila narušena ravnoteža.

Jedan od takvih projekata je ozelenjivanje krovova autobusnih stanica diljem svijeta. Ideja je potekla iz nizozemskog Utrechta, u kojemu je na više od 300 autobusnih stanica već postavljen živi krov od biljaka i cvijeća. Riječ je o platou na kojemu je posađen timijan, majčina dušica, makovi i ostalo cvijeće koje privlači oprašivače, a nakon Nizozemske, ovaj su primjer krenuli slijediti i drugi europski gradovi. Štoviše, brojni su stanovnici peticijama tražili postavljanje ovih živih krovova.

No, iz tvrtke koja se bavi održavanjem nadstrešnica u Velikoj Britaniji, objasnili su da to nije tako jednostavno. Naime, nije moguće ovakve vrtove samo postaviti na krovove autobusnih stanica. Zemlja je poprilično teška, pogotovo kad je puna vode pa konstrukcije autobusnih stanica moraju biti čvršće i otpornije. No postepenom zamjenom, u tvrtki vjeruju da mogu dostići brojku od 1000 živih krovova diljem zemlje.

No, ističu da kada se postavi, krov ne zahtijeva puno posla. Ako su uvjeti normalni, ako nema suše, potrebno ga je samo dva puta godišnje podšišati i ukloniti korov. U slučaju suše, pak, potrebno je češće zalijevanje.
Projekt potječe iz Nizozemske, države koja prednjači u stabilizaciji populacije pčela. Ranije su osmislili i posebne hotele za pčele, a u planu imaju zazeleniti i krovove institucija diljem zemlje.

PHOTOS BY: Clearchannel, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.