razina mora naslovna

U dvije godine, dva El Ninja: Oceanografi objasnili kako su utjecala na rast razine mora

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

NASA-ini su sateliti 1993. godine prvi put okružili Zemlju da bi pratili promjenu razine mora. Od tada do danas prosječna razina mora porasla je više od 9 centimetara.

Na temelju dugoročnih podataka, koji su bilježeni od 1993., kada su NASA-ini sateliti prvi put počeli s mjerenjem razine mora, znanstvenici su procijenili kako bi globalna prosječna razina mora trebala rasti otprilike 4 milimetra godišnje. No tijekom razdoblja od 2014. do 2016. godine, dogodilo se nešto iznenađujuće – globalna razina mora porasla je, u prosjeku, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo u tom vremenskom razdoblju, 15 umjesto očekivanih 8 milimetara.

Novo istraživanje tima oceanografa iz Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) povezalo je taj iznenadni skok s uzastopnim El Niño događajima u Tihom oceanu, koji su ubrzali porast razine mora, mijenjajući obrasce oborina i isušujući Amazonsku kotlinu.

El Niño iz 2015. na 2016. bio je posebno ekstreman, a 2016. je brzo postala najtoplija godina kako je zabilježila Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su kombinirali podatke s više satelita i globalnu mrežu plutajućih oceanografskih senzora, te analizirali promjene u temperaturi mora, masi mora i količini vode pohranjene na kopnu, u rijekama poput Amazone.

U studiji koja je provedena zaključeno je da je 80 posto od 15-milimetarskog porasta u razdoblju od 2014. do 2016. godine bilo posljedica povećanja ukupne mase oceana zbog promjena u padanju oborina: Amazonsku kotlinu je zahvatila manja količina oborina, a više je kiše padalo nad istočnim tropskim Tihim oceanom i Argentinom.

ledenjaci

Topljenje ledenjaka i druge promjene u kopnenim vodama također su bile jedan od uzroka, ali sušno razdoblje u Amazoni samo je doprinijelo porastu razine mora za 5 milimetara tijekom tog razdoblja.

Analiza je pokazala da preostalih 20 posto, ili 3 milimetra porasta, u razdoblju od 2014. do 2016. godine uzrokovala je ekspanzija oceana koji se zagrijavao.

U srpnju ove godine WMO je objasnio kako kreće El Niño u tropskom Pacifiku, i to odmah nakon “trostrukog” La Niña koji je započeo 2020. godine, i upravo zato očekuju sljedeću 2024. godinu s još višim temperaturama nego što je bila 2023.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.