el ninjo zima

Od srpnja El Ninjo utječe na vremenske prilike: Kakva nas očekuje zima?

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

U mnogim dijelovima Europe ovo su ljeto zabilježene rekordno visoke temperature, što se djelomično pripisuje i meteorološkom fenomenu El Ninjo. Kako će on utjecati na zimu koja je pred nama?

Kako je potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od srpnja ove godine na snazi je meteorološki fenomen El Ninjo, Uz globalno zagrijavanje, prouzročeno stakleničkim plinovima, stručnjaci smatraju da je El Ninjo na neki način “dodatni udarac” na klimatske prilike i jedan od uzroka rekordno visokih temperatura i naglih promjena vremena ovo ljeto.

Trenutno NOAA izvještava kako postoji 95-postotna šansa da će umjeren do jak utjecaj El Niña trajati sve do veljače 2024. godine, no tek će se prave posljedice El Nina osjetiti tijekom sljedeće godine.

Kakva će biti zima?

Meteorološki uvjeti prouzročeni El Ninom obično traju od devet do 12 mjeseci, dosežući vrhunac između studenoga i siječnja.

utjecaj El Ninja na zimu

Trenutni El Ninjo fenomen trajat će do 2024. godine, a meteorolozi predviđaju da će postajati jači tijekom sljedećih mjeseci i završiti tek u proljeće. Međutim, ne utječe na promjenu klimatskih prilika samo El Ninjo, i to znanstvenicima otežava prognoze. Kako ovaj fenomen utječe na tijek oborina, vjetra, temperature, ali i druge klimatske obrasce,  može varirati ovisno o geografskom položaju.

“Godine u kojima djeluje El Ninjo obično u većem dijelu sjeverne Europe imaju blagi, kišni i vlažan početak zime (studeni-prosinac) i hladniji, sušniji završetak (siječanj-ožujak)”, kaže profesor Adam Scaife, ravnatelj britanskog Met Officea.

Na južnom dijelu Europe zime mogu biti kišovitije nego što je uobičajeno. Međutim, važno je napomenuti da je ovo samo procjena na temelju dosadašnjih pojava El Ninja te da nije dovoljna za detaljnije prognoze.

Sve u svemu, klima je puna iznenađenja. Nikad ne dobivamo baš ono što očekujemo, a El Ninjo nije jedini koji utječe na obrasce vremena u Europi. “Tropske struje uvelike utječu na Europu zimi. Mogu doći s Atlantika, kao i od El Ninja na Pacifiku”, objašnjava za Euronews profesor Scaife.

Neki meteorološki utjecaji mogu čak i poremetiti tipične obrasce El Ninja – na primjer, svakih nekoliko godina dolazi do poremećaja vjetrova u stratosferi, što bi moglo označiti i hladan val, koji ne ovisi o tome je li El Ninjo aktivan ili nije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.