markus-spiske-HMOi1xhIkeI-unsplash

Trgovina krznom opada, ali Europa je i dalje druga u svijetu po proizvodnji i to zbog ove dvije države

GREEN_300_listici_sredina

Kad će se tome stati na kraj?

Iako su bili veoma blizu zabrane uvoza krzna, Ujedinjeno Kraljevstvo je, čini se prema pisanjima stranih medija stavilo ovu stavku u potpuno drugi plan. I dok su neke zemlje poput Hrvatske na popisu onih koje su zabranile uzgoj životinja za potrebe krzna, Europa je i dalje nakon Kine drugi proizvođač krzna u svijetu, a Finska i Poljska glavne zemlje proizvođači.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mogla bi odustati od obećanja da će zabraniti uvoz krzna. Plan je odbačen zajedno s drugim inicijativama za dobrobit životinja, poput zabrane uvoza foie grasa i lovačkih trofeja 2022. godine o kojima smo već ranije pisali. Strani mediji sada izvještavaju da će inicijativa oko zabrane još jednom biti depriorizirana.

Uzgoj krzna nezakonit je u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2000. godine, no zemlja je 2019. uvezla krzna u vrijednosti od oko 62 milijuna eura, prema britanskoj dobrotvornoj fondaciji Wildlife and Countryside Link.

Trgovina krznom

Ipak, kako potrošači postaju sve zabrinutiji za dobrobit životinja i okoliš, potražnja za krznenim proizvodima opada. Vrijednost uvoza krzna u Europsku uniju pala je više od 60 posto u proteklom desetljeću.

Unatoč naporima svjetskih organizacija za zaštitu životinja, krzno se i dalje uvozi, ali i izvozi, a Europa je nakon Kine jedan od najvećih svjetskih proizvođača krzna, iako je industrija u padu od 2014. Koje su to zemlje na našem kontinentu koje prednjače u proizvodnji zloglasnog krzna?

Finska i Poljska su zemlje EU s najvećim brojem farmi krzna. Finska je najveća zemlja koja proizvodi i uvozi krzno u Europi, iako se značajan dio njezinog uvoza ponovno izvozi u zemlje poput Južne Koreje i Vijetnama.

Prema dobrotvornoj organizaciji za zaštitu životinja Humane Society International (HSI), vrijednost izvoza krzna zemlje iznosila je 126 milijuna eura 2021., što je pad u odnosu na 477 milijuna eura 2013. godine.

Finska je najveći proizvođač lisica (uglavnom ‘plavih’ lisica) i rakunastih pasa, s proizvodnjom od 900 000 lisičjih krzna u 2021., što je pad u odnosu na 2,53 milijuna u 2017., pokazuju podaci Finske udruge uzgajivača krzna (FIFUR).

Poljska je trenutačno najveći uzgajivač nerca, proizvela je 4,5 milijuna krzna u 2021. Litva, Grčka, Finska i Španjolska čine ostatak prvih pet, nakon što je izbijanje COVID-19 na farmama prisililo danske farmere da ubiju svoje životinje.

U prosincu je Danska najavila planove za ukidanje privremene zabrane uzgoja nerca i uvoz 10.000 nerca iz Finske, Islanda, Poljske, Norveške i Španjolske kako bi ove godine započela novi program uzgoja za farme krzna.

Izvoz uzgojenog krzna iz EU-a u treće zemlje uglavnom je namijenjen Kambodži, Kini, Hong Kongu, Rusiji, Južnoj Koreji i Tajlandu. Turska je također veliki potrošač krzna.

I dok u zemljama poput Finske i Poljske i dalje industrija krzna i dalje postoji, uzgoj životinja za potrebe krzna zabranjen je u 19 europskih zemalja, od kojih su 14 članice EU. Među njima su Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Italija, Irska, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovačka, Slovenija i spomenutom Ujedinjenom Kraljevstvu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.