pexels-valentinos-loucaides-15695726

Tomašević najavio: Zagreb će dobiti 8000 novih stabala, ali i livade koje će se rijetko kositi

GREEN_300_listici_sredina

Odgovor na klimatske promjene

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je sadnju 8000 novih stabala. Riječ je o četverostrukom povećanju u odnosu na sadnje u posljednjih deset godina.

“Povod je lijep, jako nas veseli, jako dugo smo radili na ovome u sklopu radne grupe gradonačelnika za zelenilo. Pripremali smo aktivnost na koju smo jako ponosni i koja ovaj tjedan kreće”, kazao je Tomašević prilikom obilježavanja početka akcije ozelenjivanja Zagreba.

Sadnja će, kako je najavio, trajati od ovog tjedna pa sve do travnja iduće godine, a među novim stablima najzastupljeniji je javor, ali bit će i jasena, crnog bora i ukrasnih trešnji te drugih vrsta.

“U 10 godina je sadnja bila oko 2000, a mi ćemo to učetverostručiti na zelenim površinama koje održava Zrinjevac”, dodao je.

Po cijelom gradu

Rekao je kako imaju 46 vrsta sadnica i kako će 8000 stabala krenuti s Markuševca.

“Stabla idu u svih 17 gradskih četvrti, po cijelom gradu. Najteže je bilo naći lokacije gdje možemo staviti tih 8000 stabala. Drago mi je da smo ovo dovršili, 8000 stabala znači da na svakih 100 stanovnika u Zagrebu imamo jedno novo stablo ove sezone i s tim nastavljamo i u sezoni 2024./2025. ćemo zasaditi novih 8000 stabala”, objasnio je Tomašević.

Za sadnju novih stabala odabrano je oko 80 većih lokacija, a obuhvaćaju i područja koja su uništena u srpanjskom snažnom nevremenu koje je pogodilo Zagreb.
Sadnja primarno ide uz gradske avenije i glavne prometnice. Sadit će se i na zelenim površinama i parkovima bez drveća ili s nedovoljno drveća, a cijeli projekt koštat će oko četiri milijuna eura.

Projekt cvjetnih livada

Osim toga, Tomašević je najavio i projekt cvjetnih livada. Riječ je o suradnji s Ministarstvom gospodarstva u sklopu koje je napravljen plan.

“Na nekoliko travnjaka ćemo imati smanjeni režim krošnje i te livade će biti zeleni koridor za oprašivače. One će biti označene posebnim pločama da građani znaju za njih”, kazao je.

“Prilikom sadnje stabala ćemo paziti da izbjegnemo breze i topole, alergena stabla. Gdjegod je moguće zamijenit ćemo ih s vrstama koje nisu alergene”, rekao je Tomašević.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.