I Rimljani su znali za termalna bogatstva središnje Hrvatske: U prvih smo 10 u Europi po kvaliteti mineralnih voda

GREEN_300_listici_sredina

Priroda liječi

Ljekovitost termalnih voda poznata je još od rimskog doba, a većina današnjih toplica u Hrvatskoj izgrađena je na termalnim izvorima koje su iskopali Rimljani. Evo koje su najljekovitije vode u Hrvatskoj.

Tijekom ljeta, kada se traži osvježenje od vrućina u našem Jadranskom moru, rijekama i jezerima, ili kada se odlazi u šetnje planinama, kao da zaboravimo još jednu od posebnosti Hrvatske. Naša je središnja Hrvatska bogata termalnim ljekovitim izvorima, koje su još u davna vremena otkrili Rimljani i na tim lokacijama izgradili prve terme.

I danas se ondje nalaze najpoznatije i najrenomiranije toplice i lječilišta, od kojih se neka po kvaliteti mineralne vode ubrajaju u prvih deset u Europi – voda u toplicama u Topuskom tako je na trećem mjestu, a ona u Krapinskim na šestome mjesto u Europi.

Topusko, vode vulkanskog porijekla

U toplicama u Topuskom, koje se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji i koje je od Zagreba udaljeno samo 70 km, voda je vulkanskog podrijetla, na izvoruje njezina temperatura od 68 °C do 72 °C. Godinama ondje dolaze posjetitelji prije svega zbog zdravstvenih razloga jer se ova vrsta termalne vode pokazala pogodna za liječenje i rehabilitaciju živčanog, mišićnog i lokomotornog sustava, a po kvaliteti ulazi u prvih tri u Europi.

Krapinske Toplice, uspješno liječenje bolesti srca

Termalna voda u Krapinskim Toplicama svojom kvalitetom ulazi u prvih šest u Europi, a dolazi iz čak četiri izvora i, na kojima je njezina temperatura između 39 °C i 41 °C. NO ne samo ljekovita termalna voda, već i ljekovito fango blato u ove Toplice privlače brojne posjetitelje tijekom cijele godine. Krapinske su Toplice čuvene i po tradiciji uspješnog liječenja bolesti srca i krvnih žila.

Stubičke Toplice

Ove toplice smještene su na sjevernim obroncima Medvednice, samo 40 km od Zagreba, a njihovo je bogatstvo u ljekovitoj termalnoj vodi, čija se temperatura na izvoru kreće od 43 do 69,5 °C.

Zahvaljujući svome posebnome kemijskom sastavu, pogodna je za liječenje reumatizma zglobova i mišića, diskopatije te posttraumatskih stanja. Ljekovitost termalnih izvora u Stubičkim Toplicama prepoznao je još u 19. stoljeću biskup Maksimilijan Vrhovac, a prikupio je postojeća kupališta i izgradio nova, čime su Stubaki postali istaknuto zdravstveno i turističko odredište.

Tuheljske Toplice

U središtu Hrvatskog zagorja, samo 40 kilometara od Zagreba, nalaze se Tuheljske Toplice, jedno je od vodećih turističkih odredišta i rekreacijskih središta kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Bazeni na izvoru pružaju neprocjenjivo iskustvo uživanja u čistoj termalnoj vodi u kombinaciji s ljekovitim blatom koji pozitivno utječu na cijeli organizam. Prirodno kupalište, koje se sastoji od dva međusobno povezana bazena, izravno je povezano s izvorom, gdje termalna voda neprestano cirkulira, a njezina je temperatura između 32 i 33 stupnja Celzijevih.

Terme Sveti Martin

U Međimurju nalaze se Terme Sveti Martin, omiljeno je odredište profesionalnih i rekreativnih sportaša, bogato termalnom vodom. Nekada davno bila je dostupna samo kroz bunar, ali danas se crpi iz dvije bušotine, jedne napravljene 2013.  i druge, napravljene 2014. godine. Riječ je o jednoj od ljekovitijih  termomineralnih voda u Europi, a prema analizi vode u ovim toplicama, stara više od 43.000 godina. Voda se crpi iz dubine od 600 metara, a njezina je temperatura oko 35 stupnjeva Celzijevih.

Varaždinske Toplice

Grad Varaždinske Toplice, nedaleko od Varaždina, već je u antičko doba bio prepoznat kao kupališna destinacija s termalnom sumpornom vodom pod nazivom Aquae Isaae. Riječ je o iznimno ljekovitoj vodi, a na njezinom izvorištu tmeperatura joj je čak 58 °C, dok je izmjereni pH 6,75.

Ivanić Grad

U Ivanić-Gradu nalazi se centar za liječenje kožnih, reumatskih te bolesti zglobova i kralježnice pomoću ljekovitoga zemnoga mineralnog ulja naftalana, o čijim je ljekovitim svojstvima pisao još Marko Polo.

Naftalan sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika, a jedni od njih, sterani, spojevi su kojima se pripisuje ljekovito djelovanje. Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte: u Azerbajdžanu te kod nas u Ivanić-Gradu. Ovdje se također nalaze i izvori termalne vode na dubini od 1300 metara, a temperatura joj je na izvorištu 60 stupnjeva.

Daruvarske toplice

Grad smješten u brežuljkastom predjelu kod planine Papuk, udaljen je 125 km od hrvatske metropole, a ponosi se ljekovitom termalnom vodom i mineralnom blatom koji su poznati još od rimskoga vremena.

U ovome gradu lječilištu, antičkog imena “Aquae Balissae”, prve su kaptaže izvora ljekovite vode uređene 288. godine prije Krista, a temperatura im je u prosjeku 46,7 stupnjeva Celzijevih. Upravo zbog ovih blagodati, Daruvarske toplice su specijalizirane za liječenje reumatskih bolesti, provođenje medicinske rehabilitacije, rekreacije i zdravstvenog turizma.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.