alex-dudar-MpdLxiIg0P0-unsplash

Tehnološki titani se udružuju u borbi protiv klimatske krize

GREEN_300_listici_sredina

Vrijeme za djelovanje

Neke od najvećih svjetskih tvrtki odlučile su udružiti snage kako bi ubrzali napore u borbi protiv klimatske krize te su osnovali Poslovni savez za skaliranje klimatskih rješenja (Business Alliance for Scaling Climate Solutions). Ovaj savez ima za cilj povećati opseg i utjecaj poslovnih ulaganja u klimatska rješenja, a neke od najpoznatijih tvrtki članica su Amazon, Google, Netflix, Disney, Microsoft, Salesforce i mnoge druge...

“Vrijeme za klimatske akcije je sada”, izjavio je Patrick Flynn, voditelj održivosti u Salesforceu, u priopćenju za javnost. “Svako poduzeće, vlada i pojedinac moraju se prilagoditi hitnom izazovu klimatskih promjena i stvoriti inkluzivnu i održivu budućnost za sve.” Nakon što su prošli mjesec pokrenuli Partnerstvo za klimatska rješenja za koje su se HSBC, WRI i WWF udružili kako bi otključali prepreke za financiranje inovatora koji razvijaju klimatska rješenja, dolazi još jedna koalicija organizacija koja udružuje svoju kolektivnu moć kako bi povećala opseg i utjecaj poslovnog ulaganja u klimatska rješenja. BASCS koalicija zajedno sa partnerima poput Fonda za zaštitu okoliša, Programa Ujedinjenih naroda za okoliš i Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF-SAD), želi postići širenje informacija i prilika za i od vršnjaka, praktičara i stručnjaka, uključujući najbolje prakse, mogućnosti financiranja, istraživanja i uvide za skaliranje i poboljšanje klimatskih rješenja.

Kako bi zadržali održivu temperaturu planete, sve ove tvrtke imaju plan smanjiti emisije vlastitog ugljičnog otiska i ulagati u inovativna klimatska rješenja. Iako mnoge organizacije već financiraju i surađuju s tvrtkama za uvođenje klimatskih rješenja, BASCS nudi priliku da pomogne u povezivanju i podršci ovih inicijativa i okolne zajednice prakse pružajući središnju, neutralnu platformu za sastanke tvrtki i stručnjaka koji zatim mogu učiti, razgovarati i djelovati zajedno.

Temeljna načela rada

Rad BASCS-a temeljiti će se na četiri osnovna načela:

Smanjenje emisija – Članovi BASCS-a će prioritizirati smanjenje vlastitih emisija u skladu sa znanstveno utemeljenim ciljem, istodobno provodeći druge akcije za zaštitu okoliša. Članovi će tražiti rješenja koja će učiniti inače teško izvedive promjene i redukcije u poslovanju, izvedivima u budućnosti. Financiranje klimatskih rješenja nadopunjuje, a ne zamjenjuje znanstveno utemeljeno smanjenje emisija.

Od ambicije do akcije – članice BASCS-a rade na kataliziranju i produbljivanju ulaganja u globalno smanjenje emisija.

Mjerljivi učinci – Članovi BASCS-a podržavaju primjenu zdravih i provjerenih metodologija kako bi se osigurala visoka socijalna i ekološka cjelovitost ulaganja. Ugljični krediti koje tvrtke potražuju moraju predstavljati dodatna, mjerljiva i provjerljiva smanjenja ili uklanjanja emisija i ne smiju se dvostruko brojati.

Dodatne prednosti – Članovi BASCS-a podržavaju ulaganja koja pružaju ekološki i socijalni integritet i zajedničke koristi te imaju snažne zaštitne mjere, uz istinsko smanjenje stvarnih emisija stakleničkih plinova. Članovi će tražiti ulaganja koja će kvantificirati ove pogodnosti kad god je to moguće.

Emma Stewart, službenica za održivost Netflixa, kaže: “Netflix se obvezao postići nulu emisija do 2022. Tamo ćemo doći smanjenjem svojih internih emisija u skladu s klimatskim znanostima i ulaganjem u snagu prirode da zadrži i smanji emisije iz atmosfere, počevši od prirodnih ekosustava poput šuma iznad i ispod vode. Skaliranje najkvalitetnijih projekata za zadržavanje i smanjenje emisija najbolje je raditi u suradnji zbog čega se radujemo ovom pravovremenom zajedničkom naporu.”

Kara Hurst, potpredsjednica Svjetske održivosti u Amazonu, je najavila da: “Kao dio naše posvećenosti The Climate Pledgeu, Amazon je na putu da do 2040. postigne neto nultu emisiju ugljika. I dalje smo fokusirani na vođenje strategija dekarbonizacije tijekom našeg poslovanja, kao i na ulaganje u dodatna i mjerljiva prirodna klimatska rješenja za uklanjanje ugljika i rješavanje klimatskih promjena. Radujemo se što ćemo nastaviti raditi u svim sektorima s BASCS-om kako bismo ubrzali prijelaz na nisko-ugljično gospodarstvo.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.