150233880_716320922363423_5579209076513921111_n

Bill Gates i EU obećavaju milijardu dolara poticaja za zelenu tehnologiju

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Zajednički investicijski fond

Europska unija i program energetskih ulaganja koji je osnovao Bill Gates planiraju prikupiti do milijardu dolara za uvođenje tehnologija s niskim udjelom ugljika što je Europi itekako bitno kako bi ispunila svoje ciljeve u pogledu klimatskih promjena.

Partnerstvo između Gatesa i Europske unije bi omogućilo tvrtki Breakthrough Energy, koju je osnovao Gates, da koristi privatni kapital i filantropske fondove koji bi odgovarali sredstvima koja osigurava EU. Cilj je zajednički osigurati do 820 milijuna eura od 2022. do 2026. godine. Potpora će biti usmjerena na vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije, održiva zrakoplovna goriva, tehnologiju za usisavanje CO2 iz atmosfere i dugotrajno skladištenje energije, rekla je Komisija.

Te se tehnologije smatraju presudnima za smanjenje emisija iz sektora poput teške industrije i zrakoplovstva, ali ostaju preskupe za povećanje bez podrške i nadmetanje s jeftinijim alternativnim fosilnim gorivima. “Dekarbonizacija globalne ekonomije najveća je prilika za inovacije koju je svijet ikad vidio”, rekao je Gates u izjavi dodajući da će Europa igrati “kritičnu” ulogu zahvaljujući svojim klimatskim ambicijama i vodstvu u znanosti i tehnologiji.

“Svijet ne može čekati da se tehnologije same razvijaju”, rekla je Komisija. EU se obvezala eliminirati svoje neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. Ulaganja će se usredotočiti na izgradnju velikih komercijalnih demonstracijskih projekata kako bi se smanjili troškovi tehnologija. Oni će sadržavati bespovratna sredstva i druge financijske instrumente, a doprinos EU dolazi iz postojećih fondova, uključujući proračun Unije i EU fond za inovacije, koji se sastoji od gotovine od prodaje dozvola na tržištu ugljika u bloku.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver Image, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.