Google Maps počinje usmjeravati vozače na “ekološke” rute

GREEN_300_listici_sredina

Nove rute već od lipnja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Googleova aplikacija Maps započet će usmjeravati vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljika na temelju prometa, padina i drugih čimbenika.

Transport čini oko petine globalnih emisija ugljičnog dioksida u svijeta, a za čak tri četvrtine tih emisija je zaslužan cestovni promet. Znajući to, tehnički div u vlasništvu tvrtke Alphabet Inc. najavio je da će implementirati poboljšanja unutar aplikacije Google Maps kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promjena.

Poboljšanja uključuju informacije o kvaliteti zraka za vozače, kao i zelenije rute na temelju stanja u prometu. Novi model napravljen je za optimizaciju niže potrošnje goriva, koristeći uvide Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju američkog Ministarstva energetike.

Osim što će prikazivati vremenske uvjete na vašem području i prognoze, aplikacija će mjeriti i kvalitetu zraka što je korisno ako je na vašoj ruti visoka razina smoga. Vremenski uvjeti bit će dostupni korisnicima diljem svijeta, a kvaliteta zraka će se za sada mjeriti u Australiji, Indiji i SAD-u prije nego li se proširi i na ostale zemlje.

Google Maps će korisnicima nuditi mogućnost usporedbe vožnje automobilom, biciklom, javnim prijevozom i drugim oblicima prijevoza kako bi se odlučili što je taj dan najbolje za njih. Sve je to dio obveze koju je Google preuzeo u rujnu 2020. godine kako bi pomogao milijardi svojih korisnika da poduzmu mjere kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš.

Hoće li eco-friendly rute biti brže?

S brzinom kao glavnim prioritetom za većinu korisnika Mapsa, Google je izjavio da će se nove ekološke rute koristiti kao one koje se primarno nude samo ako je previđeno vrijeme dolaska na odredište slično onome najbrže rute.

“U slučajevima kada bi ekološka ruta mogla znatno povećati vaš ETA, dopustit ćemo vam da usporedite relativni utjecaj CO2 između ruta kako biste mogli birati onu koja vam najbolje odgovara”, rekao je Dane Glasgow tijekom predstavljanja Googleovog noviteta . Drugim riječima, Google će nastojati da se ekološke rute podudaraju s onima pomoću kojih ćemo najbrže doći do odredišta kako bi nas potaknuo da se držimo zelenijih opcija.

Izbjegavanje zagađenja

Korisnici će dobivati upozorenja kada se nalaze u zonama s niskim emisijama, a cilj je pomoći vozačima da bolje razumiju razinu onečišćenja koja ih okružuju. Budući da neki gradovi u određenim dijelovima grada ograničavaju kretanje vozila koja zagađuju zrak, Google Maps reći će vam možete li putovati na tom području vlastitim automobilom ili ćete morati odabrati alternativni način prijevoza.
Upozorenja o zonama niskih emisija pokreću se ovog lipnja u Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Velikog Britanija na Androidu i iOS-u.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.